VREMENSKA

Ta teden še sveže, naslednji teden temperature spet v višave

Objavljeno 14. avgust 2012 20.00 | Posodobljeno 14. avgust 2012 19.54 | Piše: T. L.

Zemlja bo ostala žejna, večjih padavin ni na obzorju, velika je tudi požarna ogroženost.

Po sproščujočem oddihu se kot prerojeni lotimo delovnih obveznosti.

LJUBLJANA – Vreme nam bo v naslednjih dneh naklonjeno in ob prosti praznični sredi kar kliče po izletu v gore, ob jezera ali morje. Temperature se namreč v naslednjih dneh ne bodo drastično povzpele prek 30 stopinj Celzija, nam je povedal Andrej Pečenko, dežurni meteorolog Agencije za okolje (Arso). Živo srebro bo sicer preseglo 30 stopinj, vendar le za kakšno stopinjo, najtopleje pa bo na Primorskem, kjer bo 33 ali 34 stopinj. »Ekstremnega vročinskega vala ne bo, bo pa poletno vroče,« nam je zaupal sogovornik. Jutranje temperature se bodo gibale med 10 in 17 stopinjami Celzija.

Ceno suhega in toplega poletnega vremena pa bo plačala že zdaj izsušena zemlja, ki bo ostala žejna, saj napoved kaže, da padavin v prihodnjih dneh ne bo veliko. V četrtek zvečer in v noči na petek bi lahko na severu Slovenije, v okolici Snežnika in na jugu v hribih nastale padavine, sicer pa bo večino države še naprej pestila suša. Južni in vzhodni del države ne bo najverjetneje dobil nič padavin, severni in severozahodni pa bo moker. Vse skupaj pa nikakor ne bo omililo suše, ampak se bo zemlja le prehodno namočila. 

Prihodnji teden znova 35 stopinj

In kakšni so obeti za začetek prihodnjega tedna? Temperature bodo segale prek 30 stopinj Celzija, drugih posebnosti pa za zdaj ni zaznati, je povedal Pečenko. V drugi polovici prihodnjega tedna se bo vročina morda stopnjevala, temperatura se bo dvignila tudi do 35 stopinj Celzija.

Morje bo ostalo sveže

Morje ostaja sveže. Danes je imelo 24 stopinj, ogrelo se bo najbrž za kakšno stopinjo ali dve, bistvene ohladitve pa ni pričakovati, je še dodal dežurni meteorolog, ki je opozoril na veliko požarno ogroženost po vsej državi, zato je potrebna velika pazljivost. Predvsem zato, ker je zemlja izsušena, se požari zelo hitro širijo. 

Deli s prijatelji