ŠOLAR NA SMUČI

Ta teden brezplačna smuka za mlade smučarje začetnike

Objavljeno 19. januar 2015 14.22 | Posodobljeno 19. januar 2015 13.45 | Piše: STA, A. L.

Skupaj bo svoje znanje smučanja pililo okoli 2400 šolarjev.

Otroci naj začnejo smučati med tretjim in petim letom

MARIBOR – Na pobudo Združenja slovenskih žičničarjev in Smučarske zveze Slovenije (SZS) bo na slovenskih smučiščih ves teden potekala akcija Šolar na smuči. Osnovnošolcem petih razredov bodo v okviru tega dogodka omogočili brezplačno smučanje na enem od njim bližnjih slovenskih smučišč. Skupaj bo tako svoje znanje smučanja pililo okoli 2400 šolarjev.

Projekt se danes začenja na Mariborskem Pohorju, učencem pa bodo partnerji poleg brezplačnih smučarskih kart zagotovili tudi ustrezno strokovno podporo učiteljev smučanja. Kot je povedal Roman Šturm (SZS), so pripravili poseben program učenja smučanja, da bo učencem prvi stik z alpskim smučanjem za vedno ostal v lepem spominu in da se bodo v prihodnje znova vračali na sneg.

Pobudnika projekta sta poleg krovne smučarske organizacije in slovenskih žičničarjev še Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Zavod za šport Planica. Ker je z boljšim znanjem smučanja zagotovljena tudi večja varnost na smučiščih, so akcijo podprli tudi pri policiji.

»Zadnja leta opažamo, da je delež otrok med udeleženci v nesrečah na smučiščih 10 do 20 odstotkov, zato smo se brez pomisleka priključili projektu. Ves teden bomo na vseh smučiščih prisotni s svojimi policisti smučarji, ki bodo mlade ozaveščali o varnosti na smučiščih,« je povedal Alojz Sladič iz uprave uniformirane policije pri Generalni policijski upravi.

Smučišča že zasedlo 250 petošolcev

Že na današnji prvi dan akcije je pohorska smučišča zasedlo 250 petošolcev, večina teh otrok pa bo smučarske čevlje obula prvič. Akcijo so podprli tudi v Marpromu, novem upravljavcu žičniških naprav na Pohorju.

Po besedah predstavnice podjetja Nataše Šeneker lahko prav s takšnimi akcijami spodbujajo mlade in njihove starše k aktivnemu preživljanju prostega časa in ohranjanja tradicije smučanja v Mariboru in regiji, kjer se smučišče ob idealnih razmerah izteče praktično v mesto.

Eden od klubov, ki sodeluje v akciji, je tudi Smučarski klub Branik, njegov predstavnik Iztok Tomšič pa je pojasnil, da so na Pohorju za smučarske začetnike pripravili šest otroških poligonov, danes pa so pri njih otroci večinoma iz severovzhodnega dela Slovenije.

Sicer pa bodo mladi smučarji v okviru akcije že v torek zasedli snežne površine na Rogli, v sredo bodo akcijo izvedli v Cerknem, v četrtek na Krvavcu, dogodek pa bodo v petek sklenili v Kranjski Gori.

Deli s prijatelji