NEVŠEČNOSTI

Ta teden bo padlo še
 četrt metra snega

Objavljeno 20. februar 2013 08.10 | Posodobljeno 19. februar 2013 22.33 | Piše: Lovro Kastelic

Letošnji zimi kar ni videti konca, najmočneje bo snežilo v soboto.

Nekateri svarijo, da se lahko ponovi 10. marec izpred treh let, ko je burja v Vipavski dolini norela in nosila. Foto: Igor Mali/Delo

LJUBLJANA – Pust res prežene zimo? Letos bi na to vprašanje le težko odgovorili pritrdilno. Kurenti in druge šeme so bili za pusta vkopani v debelo snežno odejo, ki jo je hotela poznejša odjuga sicer na hitro pobrati, toda ne. »Zima letos kaže resnično ostre zobe,« je moral priznati tudi dežurni prognostik Uroš Strajnar.

Nad državo se je že včeraj začela krepiti oblačnost, že danes popoldne nas bo spet pobelil sneg. »Oblačno bo z rahlim sneženjem,« je dejal Strajnar. »Vse do konca tedna.«

Tako bo jutri, tako bo vse do nedelje.

Preberite več o vremenu.

Snežilo bo

Danes ga lahko zapade le do kakšnih pet centimetrov, tudi jutri naj bi bilo podobno, v noči na petek pa se bo sneženje nekoliko okrepilo – v osrednji Sloveniji ga bo lahko zapadlo kakšnih deset centimetrov. V noči na nedeljo še več, do 15 do 20 centimetrov. In ne le v osrednji Sloveniji, tudi drugod nas čaka podobno vreme.

Bo do konca tedna vse skupaj zapadlo pol metra snega? »Ne pretiravajmo, raje kakšnih 20–25, saj se bo hitro sesedel,« je suvereno odgovoril Strajnar, ki prav dobro ve, kaj pomeni včerajšnji nastanek ciklonskega območja nad srednjim Jadranom, ki bo vztrajal vse do konca tedna. Dobro ve, da bo ciklon enakomerno porazdeljen, zato ekstremov vendarle ni pričakovati.

»Ker bo oblačno, tudi ne bo pretirano hladnih juter,« nas je pomiril.

Kaj pa temperature? Danes bo nekaj nad ničlo, tja do tri stopinje, jutri bo vseskozi okoli ničle, ne več, ne manj, od petka pa le stisnite zobe, saj bo vse do konca tedna precej hladno in pod lediščem.

Tudi burja bo grozila vse do nedelje, »ampak, ne bojte se,« pravi Strajnar, »to bo zmerna burja, s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro!« Pa še to le na izpostavljenih mestih?

Svarilo pred burjo

Nekateri, kot denimo Gregor Skok s spletne strani ciklon.si, pa kljub temu svarijo, da lahko od danes pričakujemo celo ponovitev 10. marca 2010! Spomnimo se: takrat je ponekod pihala burja v sunkih tudi čez 200 km/h, takrat je pri zelo nizkih temperaturah še snežilo, kaj pravite, nemara pa pripravljenost le ne bo odveč? »Razlika v zračnem pritisku bo na majhnem območju zares velika, izobare bodo zelo stisnjene, vse to kot posledica območja visokega zračnega pritiska nad srednjo Evropo in pomika ciklonskega območja proti severnemu Sredozemlju. Od danes do konca tedna bo večinoma oblačno, občasno bo rahlo snežilo, tudi ob morju. Na območju Kočevja lahko do konca tedna zapade tudi 50 centimetrov snega, drugod med 10 in 30, najmanj na severovzhodu.«

Vremenska napoved

image

Hladno bo. Foto: Jure Eržen/Delo

Danes – Večinoma oblačno bo, pojavljale se bodo rahle padavine, ki jih bo več na zahodu. Po nižinah bo rahlo snežilo, na Primorskem bo zvečer zapihala zmerna burja.

Jutri – Oblačno bo, rahlo bo snežilo, občasno tudi zmerno, meja sneženja se bo popoldne tudi na Primorskem spustila do nižin (občasno lahko sneži tudi ob obali). Na Primorskem bo še pihala zmerna burja.

Petek – Še bo oblačno, zjutraj bo še snežilo, popoldne bodo padavine slabele in do večera prehodno ponehale ter se v noči na soboto spet okrepile.

Sobota – Oblačno bo, občasno bo snežilo, močneje dopoldne. Zvečer bodo padavine slabele.

 

Deli s prijatelji