ODPOKLIC

Ta sir vsebuje bakterijo, zaradi katere lahko rodite mrtvega otroka

Objavljeno 28. marec 2014 20.17 | Posodobljeno 28. marec 2014 20.17 | Piše: STA, Mo. S.

Francoski trgovec s prodajnih polic umika sir Petit Munster AOP.

Foto: E.Leclerc Slovenija

LJUBLJANA – E.Leclerc je odpoklical sir Petit Munster AOP, saj je mikrobiološka analiza v siru pokazala prisotnost bakterije Listeria monocytogenes, so sporočili iz E.Leclerca. 

Kot navajajo, je bil izdelek na prodaj na oddelku samopostrežne delikatese od 25. februarja. Iz previdnostnih razlogov stranke, ki so omenjeni sir kupile in ga še imajo, prosijo, naj ga ne uživajo, temveč ga vrnejo nazaj v trgovino.


Podatki o siru

Gre za sir iz pasteriziranega mleka, pakiran po 200 gramov, s črtno kodo 3450970002103 in veterinarsko oznako FR 68-175-001 CE.

Pozor, bakterija lahko povzroči hudo bolezen

Tisti, ki so izdelek zaužili in pri katerih so se pojavili simptomi, kot je povišana telesna temperatura, ki jo lahko spremlja glavobol, naj takoj poiščejo zdravniško pomoč in zdravnika obvestijo o zaužitju tega izdelka. Nosečnice, starejše osebe in osebe s slabim imunskim sistemom naj bodo še posebno pozorne na navedene simptome.

Simptomi so lahko znak listerioze, hude bolezni z osem tednov dolgo inkubacijsko dobo. Listerioza je bakterijsko obolenje, ki se kaže pri ljudeh v različnih oblikah. Pri sicer zdravih ljudeh lahko poteka kot blago obolenje, podobno gripi. Okužba nosečnice, tudi v primeru, ko je asimptomatska, lahko preide na plod in povzroči celo splav ali mrtvorodnost. Smrtnost novorojencev je visoka, 30-odstotna in kar 50-odstotna, če se bolezen začne v prvih štirih (4) dneh življenja, navajajo na spletni strani Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Bolezen se zdravi z antibiotiki.

Deli s prijatelji