NA KOŽO

Ta noč je bila nepozaben dan

Objavljeno 28. avgust 2017 00.25 | Posodobljeno 28. avgust 2017 00.27 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Nogomet je že zdavnaj presegel okvire športa in je tudi veliko več kot samo posel.

Nogomet že nekaj časa ni najpomembnejša postranska stvar na svetu, ampak pogosto najpomembnejša. Tako je na Štajerskem, ko igra Maribor evropske tekme ali derbi z Olimpijo, in tako je v Dalmaciji, ko igra pomembne tekme splitski Hajduk. Ko sem nekoč na tekmi Hajduka v Splitu iskal sedež na Poljudu, mi je eden izmed navijačev malo presenečen dejal, da »ko igra Hajduk, se stoji, in ne sedi«.

Nekaj podobnega lahko doživimo na evropskih tekmah Maribora. Nogometni klub Maribor je že nekaj časa zgodba o uspehu, Zlatko Zahovič pa skupaj s sodelavci v klubu dokazuje, da so najuspešnejša slovenska menedžerska ekipa. Z uvrstitvijo v ligo prvakov je klub zaslužil 15 milijonov evrov, vsaka dodatna osvojena točka v najmanj šestih tekmah bo navrgla še dodatna pol milijona. Nekaj dodatnega denarja bodo prinesle tudi marketinške in televizijske pravice in seveda prodane vstopnice polnega stadiona na treh domačih tekmah. Ne smemo pa spregledati drugih ekonomskih učinkov mariborske nogometne pravljice. Poštna ulica v Mariboru je bila po odločilni tekmi z Izraelci še dolgo v noč popolnoma neprehodna. Mariborski gostinci so se, kot nogometaši pred tem na tekmi, dodobra spotili, da so lahko postregli vse žejne goste.

Nogomet pa seveda niso samo številke, ampak predvsem tudi čustva. Legendarni mariborski nogometaš Kliton Bozgo bi verjetno rekel, da je »ta mariborska noč bila nepozaben dan«. Tudi v svetu je nogomet že zdavnaj presegel okvire športa. Pravzaprav se po zadnjih rekordnih prestopih nogometašev zdi, da postaja tudi veliko več kot samo posel. Ni naključje, da je katarski investicijski sklad za kar 222 milijonov evrov kupil zvezdnika Neymarja iz Barcelone v času, ko je Katar v hudem diplomatskem sporu s sosednjimi državami. S pomočjo nogometa so tako poslali najbolj odmevno sporočilo o svoji finančni moči vsemu svetu. Če vas sicer v Združenih arabskih emiratih zalotijo s staro majico nogometašev Barcelone, na kateri je sponzorski napis katarske letalske družbe, vas lahko oglobijo s 120.000 evri kazni ali 15 leti zapora. Pa naj še kdo reče, da je nogomet samo šport.

 

Deli s prijatelji