NACIONALISTIČNI IZPAD

Svobodnjak pravi, da koroški Slovenci niso pravi Korošci

Objavljeno 07. oktober 2012 21.26 | Posodobljeno 07. oktober 2012 21.31 | Piše: M. U., STA

Koroški Slovenci zahtevajo odstop Haralda Doberniga.

Za koroškega svobodnjaka je rešitev glede dvojezičnih tabel ‘začetna droga‘ (foto: Matej Družnik).

CELOVEC – Predstavniki slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem so pozvali člana deželne vlade Haralda Doberniga iz vrst koroških svobodnjakov k odstopu, potem ko je v soboto izjavil, da koroški Slovenci niso »pravi Korošci«. To je dajal na slovesnosti koroških brambovcev pred obletnico koroškega plebiscita 10. oktobra in dodal, da bi bilo treba okrepiti boj proti slovenščini.

Enotni v obsodbi

Rudi Vouk iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) je dejal: »Neverjetno je, da nekdo, ki je tako omejen, postane deželni svetnik. Koroška si zasluži kaj boljšega od tako zaplankanega politika.« Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je Dobernigove izjave označil za absurdne. »Ta človek je zrel za odstop. K temu ni moč dodati nič več. Odstopiti mora,« je dejal Sturm. Tudi predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik ni skoparil s kritikami. Izjave Doberniga so po njegovih besedah »v nasprotju z duhom, v katerem smo lani dosegli dogovor o dvojezičnih tablah«.

Kritike Doberniga tudi na državni ravni

Dobernig je med drugim dejal tudi: »Moramo se močneje izražati, boriti in pisati pisma bralcev, sicer bodo vsi mislili, da so na Koroškem le še predstavniki Slovencev.« Dodal je tudi, da »Koroška ni dvojezična«. Rešitev glede dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem je označil za »začetno drogo«, saj da ima slovenska stran »še številne zahteve«.

»Ampak zdaj bi moralo biti tega konec,« je dejal Dobernig. Njegove izjave so naletele na ostre odzive v celotni avstrijski politiki, ne le na deželni ravni. Državni sekretar Josef Ostermayer, ki je bil glavni pogajalec pri iskanju rešitve za vprašanje dvojezičnih tabel, je Dobernigove izjave označil za »vehementno zaničevalne«, ocene, da so dvojezične table »začetna droga«, pa je označil za absurdnost brez primere.

Protestiral tudi veleposlanik

Slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina je protestiral pri avstrijskem zunanjem ministrstvu zaradi spornih besed Haralda Doberniga. Po mnenju Geržine so te besede usmerjene v preusmerjanje pozornosti javnosti. Kot je dejal veleposlanik, je zaradi besed Doberniga šokiran. »Te izjave kažejo, da tako gospod Dobernig kot njegovi bojevniki niso prešli miselnosti masovnega gibanja iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ki je povzročilo veliko gorja. Očitno Dobernig zaradi močvirja, v katerem se nahaja trenutno, išče druga področja, da preusmeri interes javnosti na temo, ki zgleda da na Koroškem še vedno prime,« je dejal Geržina.

Deli s prijatelji