RAZPRAVA

»Svoboda je najbrž prva žrtev v krizi«

Objavljeno 19. oktober 2013 00.00 | Posodobljeno 19. oktober 2013 00.00 | Piše: STA, T. L.

Nekdanja ministra Šušteršič in Turk sta v spomin na Bajuka spregovorila o svobodi in ekonomiji.

LJUBLJANA – Nekdanja ministra Janez Šušteršič in Žiga Turk sta v današnji razpravi, organizirani v spomin na nekdanjega finančnega ministra Andreja Bajuka, spregovorila o svobodi in ekonomiji. Izpostavila sta, da je bil zdaj že pokojni minister naklonjen zniževanju davkov, medtem ko zdajšnja vlada z novimi davki destimulira gospodarstvo in obremenjuje državljane.

Nekdanji minister za finance Janez Šušteršič je v razpravi, ki sta jo organizirali katoliški tednik Družina in Fakulteta za poslovne vede, izpostavil, da je sredi ekonomske krize treba govoriti o svobodi. »Svoboda je najbrž prva žrtev v krizi,« je dejal. Kot je pojasnil, mora država v krizi posredovati, vstopiti v gospodarstvo in dokapitalizirati banke, vendar je nujno, da se to z leti ne začne zdeti normalno. »Pomembno je, da se pozneje država tudi umakne iz gospodarstva,« je dejal.

Že v normalnih časih se namreč po njegovih besedah dogaja, da so zakoni pisani tako, da ščitijo interese posameznih skupin, v času krize pa je to še hujše. Ljudje so zaradi tega jezni, svojo jezo pa usmerjajo v tiste, za katere mislijo, da so neupravičeno obogateli. »Tukaj ni več problem ekonomske svobode, temveč problem svobode nasploh,« je dodal.

Žiga Turk ne razume

Nekdanji minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v svojem nagovoru uvodoma dejal, da se Bajuk ob iskanju kadrov na finančnem ministrstvu ni oziral na politično pripadnost, temveč na poštenost ljudi. S tem je, kot je dejal Turk, želel vzpostaviti zaupanja vredno državo.

Davek na nepremičnine pa po njegovih besedah ruši zaupanje v pravno državo. »Ne razumem, zakaj bi podjetje, ki za gospodarsko poslovanje potrebuje več površine, obdavčili bolj od tistih, ki je potrebujejo manj,« je poudaril. Izpostavil je še, da je bil Bajukov proračun edini v zgodovini Slovenije, ki je izkazoval presežek prihodkov nad odhodki.

Deli s prijatelji