(NE)POŠTENO

Sviz pričakuje ustrezno sankcioniranje sporne prodaje diplome, ŠOS oškodovanim ponuja pravno pomoč

Objavljeno 27. julij 2015 17.35 | Posodobljeno 27. julij 2015 17.35 | Piše: STA, A. L.

V Svizu menijo, da so bila s prodajo avtorskega dela, ki je nastalo v sklopu študija na EPF, prek dekanovega zasebnega podjetja »grobo prezrta in zlorabljena temeljna načela akademske poštenosti ter intelektualne lastnine«.

Univerza v Mariboru.

MARIBOR – V sindikatu Sviz pričakujejo, da bosta mariborska ekonomsko-poslovna fakulteta (EPF) in vodstvo Univerze v Mariboru ustrezno sankcionirala prejšnji teden v medijih razkrito prodajo diplomskega dela študentke. V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pa se bojijo, da primer ni osamljen, in oškodovanim študentom ponujajo pravno pomoč.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v današnjem sporočilu za javnost izraža ogorčenje ob razkritju, da je zdajšnji dekan EPF Klavdij Logožar leta 2008 vsebino diplomskega dela svoje študentke prodal Darsu. O tem je v petek prvi poročal časnik Dnevnik.

Morala

V Svizu menijo, da so bila s prodajo avtorskega dela, ki je nastalo v sklopu študija na EPF, prek dekanovega zasebnega podjetja »grobo prezrta in zlorabljena temeljna načela akademske poštenosti ter intelektualne lastnine«.

Za Sviz so »takšne komercialne aktivnosti ozke skupine posameznikov v javnih izobraževalnih zavodih nedopustne«, zato pričakuje, da se bodo organi EPF in vodstvo mariborske univerze na sporno prakso dekana Logožarja in zdajšnjega prodekana na EPF Žana Jana Oplotnika ustrezno odzvali.

Sviz od vodstev fakultete in univerze prav tako pričakuje, da bodo v prihodnje z ustreznimi ukrepi zagotovili, da bodo akademska skupnost in zaposleni pri svojem delu upoštevali najvišje etične in moralne zaveze ter tako pripomogli k nujnemu izboljševanju ugleda univerzitetne skupnosti v javnosti.

Akademska nepoštenost

Na ŠOS pa se bojijo, da primer ni osamljen, saj področje avtorstva del študentov ni sistemsko urejeno. Hkrati opozarjajo na pomanjkljivo urejeno področje »akademskih zaslužkov«, kjer je vrh ledene gore razkrila afera po objavi poročil Supervizorja.

»Ker se skoraj že vsak dan srečujemo z novo obliko akademske nepoštenosti, celo na meji kaznivih dejanj, pričakujemo sistemske rešitve tudi v visokošolski zakonodaji,« so danes sporočili iz ŠOS, kjer bodo oškodovanim študentom poskušali zagotoviti ustrezno pravno pomoč.

Kot še navajajo v ŠOS, se velikokrat srečujejo z vprašanjem avtorskih pravic študentov, ki v okviru študijskega procesa sodelujejo pri znanstveno-raziskovalnem delu. Takšno vključevanje študentov v ŠOS sicer spodbujajo, a se po pričevanjih študentov pogosto dogaja, da postanejo poceni ali celo brezplačna delovna sila, pod izdelke pa se na koncu podpišejo mentorji.

Opomin pred izredno odpovedjo

Po petkovem razkritju v medijih so na Univerzi v Mariboru pojasnili, da je univerza že v letu 2009 obravnavala zadevo in Logožarju izrekla opomin pred izredno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. »Vsi postopki v zvezi z njegovim dekanovanjem pa so v pristojnosti ekonomsko-poslovne fakultete in njenih organov,« so navedli na univerzi.

Visokošolski sindikat Slovenije pa od dekana EPF Logožarja in prodekana Oplotnika pričakuje, da se bosta takoj umaknila s funkcij v univerzitetni administraciji, sicer pričakuje ukrepanje rektorja mariborske univerze.

Deli s prijatelji