SPREMEMBE?

Sviz: Ministrstvo združuje in ukinja srednje šole

Objavljeno 05. junij 2012 20.20 | Posodobljeno 05. junij 2012 20.20 | Piše: Mo. S., STA

Tovrstne informacije na Sviz prihajajo v zadnjih dneh.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) opozarjajo na informacije, da naj bi pristojno ministrstvo pripravljajo obsežnejše združevanje in ukinjanje srednjih šol. Zato Žigo Turka pozivajo, naj ministrstvo »preneha s konspirativnimi aktivnostmi« ter naj z nameravanimi združevanji šol takoj seznani javnost.

Tovrstne informacije na Sviz prihajajo v zadnjih dneh, socialni partnerji, dijaki in starši pa o tem niso neposredno obveščeni, kar po opozorilih Sviza pred koncem šolskega leta vnaša nemir med učitelje in zaskrbljenost zaposlenih za delovna mesta.

Spominjajo se 70. let

»Funkcionarjem ministrstva očitno ni mar, kako novice o ukinjanju posameznih šol vplivajo na delo ob zaključku šolskega leta,« so zapisali v Svizu, kjer opozarjajo, da celo ravnatelji šol, ki naj bi jih združevali, o tem niso obveščeni. »Vsiljuje se občutek o vrnitvi 70. let prejšnjega stoletja in starih partijskih časov, ko so se v zaprtih krogih pripravljale spremembe, ki so čez noč spreminjale usodo ljudi,« so še zapisali.

Poziv ministru

Ministra Turka pozivajo, naj z nameravanimi združevanji šol takoj seznani slovensko javnost, zaposlene v šolah, dijake in njihove starše. Sindikat ministra tudi poziva, naj zagotovi vključitev in sodelovanje sindikatov zavodov v morebitno uvajanje sprememb, naj izvede obvezna posvetovanja pred posegi v šolsko mrežo ter naj omogoči zainteresirani javnosti, da se do nameravanih sprememb opredeli.

Dve selitvi srednjih šol

Na ministrstvu so potrdili, da razmišljajo o združitvah nekaterih šol, o čemer naj bi bile šole, ki jih to zadeva, že obveščene. Kot pravijo, se zaradi združevanja ne bo zmanjšalo število učiteljev, pač pa bo kakšen ravnatelj manj. Pojasnili so še, da sta načrtovani dve selitvi srednjih šol, od tega ena zaradi potresne varnosti, druga pa zato, ker je šola »na pol prazna«.

Deli s prijatelji