VODILNI

Sviz imel več dobička kot Krka

Objavljeno 14. junij 2012 10.00 | Posodobljeno 14. junij 2012 09.35 | Piše: A. K.

Med sindikati je najbolj donosen Sviz.

Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – Sindikati so lani doživeli največji upad prihodkov v zadnjih treh letih. Pozitivno poslovanje so kljub temu beležili sindikati javnega sektorja, vodilni med temi pa je Sviz Branimirja Štruklja. Sviz je imel lani 814 tisoč evrov presežka, kar je pet odstotkov manj kot predlanskim. Vsak evro prihodka je Svizu lani prinesel 26 centov presežka, novomeška Krka pa z vsakim evrom prihodka ustvari okoli 15 centov dobička.

Po podatkih AJPES ima Slovenija 3253 sindikatov in sindikalnih združenj, ki so lani zbrali skupno 41,4 milijona evrov prihodkov iz opravljanja dejavnosti, poleg tega so imeli še 5,2 milijona evrov drugih prihodkov.

ZSSS Dušana Semoliča je lani zbral 2,2 milijona evrov prihodkov iz dejavnosti in s šestodstotnim upadom prihodkov iz dejavnosti imel največji osip, poročajo Finance.

Premoženje, vredno 78,7 milijona

Prihodki iz dejavnosti, večinoma so to članarine, so se lani zmanjšali za 2,4 odstotka, kar je največji upad v zadnjih treh letih. Čeprav so prihodki lani upadli za 1,8 milijona evrov, se je presežek prihodkov nad odhodki sesedel le za 530 tisoč evrov. Skupno je presežek prihodkov lani obsegal 2,2 milijona evrov. Premoženje sindikatov se je lani povečalo na 78,7 milijona.

Trije, ki porabijo največ

Med desetimi največjimi sindikati in sindikalnimi združenji so lani trije, in sicer Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) ter Pergam porabili več, kot so imeli prihodkov.

Deli s prijatelji