NA KOŽO

Svežina

Objavljeno 24. maj 2016 00.35 | Posodobljeno 24. maj 2016 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Zaznati je pretok pozitivne energije iz lige proti reprezentanci in Mariboru.

Rok Tamše.

Nogometne sezone kar noče biti konec. Slovenija je še pod vtisom velikega slavja ljubljanske Olimpije, ki je po dolgih 21 letih vrnila naslov državnega prvaka v glavno mesto. A to ni bilo zadnje dejanje, jutri se bodo za pokalno lovoriko pomerili nogometaši Maribora in Celja. Vijolični so veliki poraženci pravkar končanega državnega prvenstva, potem ko po petih letih prevlade niso ubranili naslova prvaka. Poznavalci dogajanja v Prvi ligi Telekom Slovenije pozdravljajo zamenjavo na vrhu že zaradi osvežitve razmerja moči med slovenskimi klubi. Zdaj upajo, da bo najmanj tako zanimiva tudi naslednja sezona, ne samo z Olimpijo in Mariborom v glavnih vlogah, temveč tudi z ambicioznimi Domžalami, Gorico, Luko Koper in še kom. V preteklosti smo kronisti slovenskega nogometa veter v jadra klubske scene lovili iz malodane pravljičnih uspehov članske reprezentance, pa tudi iz fantastičnih predstav Maribora v ligi prvakov in evropski ligi. Kot kaže, je zdaj pretok pozitivne energije po izjemno dramatični in zelo dobro medijsko pokriti sezoni v PLTS obraten. Upati je, da ga bodo izkoristili tako v izbrani vrsti, ki doživlja temeljito prenovo s pomlajevanjem, kot tudi v Ljudskem vrtu.

Še pred leti bi bilo selektorju Srečku Katancu tako rekoč bogokletno predlagati, naj se pozorneje zazre v slovensko ligo in v nacionalno moštvo vpokliče več fantov iz domačih klubov. Zdaj je drugače, tudi pri poudarjeno kritičnem Katancu pridejo v poštev sveži obrazi z domače scene, ki je v minulih mesecih podirala rekorde po priljubljenosti, ne glede na kakovost pa je, hočeš nočeš, treba priznati, da to daje nov zagon igralcem, klubom, navijačem, sponzorjem, medijem. Skupek vsega tega lahko pomeni izjemno pozitivno energijo in enotnost, ki ju Katanec tako močno pogreša okrog izbrane vrste. Izjemen prvoligaški impulz lahko veliko prispeva tudi k samozavesti in sposobnosti reprezentantov.

In tudi Maribor, ki ga pretresajo rezultatska kriza in skrhani odnosi v slačilnici ter predvsem na relaciji z navijači, bo lahko novo moč črpal prav iz PLTS. Štajerci imajo kar veliko svojih izgubljenih sinov razkropljenih po Sloveniji. Morda je čas, da jih povabijo domov, da nogometni Maribor dobi novo, bolj domačnostno preobleko. Niti njihovi zahtevni navijači tega ne bi mogli spregledati in izreči dobrodošlice svojim pubecom. Čutiti je, da slovenski klubski nogomet napreduje, a glavni test o tem za moštva prihaja na evropskem prizorišču. 

Deli s prijatelji