V SREDIŠČU

Svetovni nateg sredi Ljubljane

Objavljeno 08. julij 2012 09.30 | Posodobljeno 07. julij 2012 23.00 | Piše: N. N.

Sprehajalci na Prešernovem trgu v strogem središču Ljubljane niso mogli verjeti svojim očem. Ženska je sedela, pardon, lebdela v zraku.

Tudi študentki Maji (skrajno na levi strani ) ni šlo v račun. Foto: Vesmin Kajtazovič

LJUBLJANA – Čeprav je bilo v preteklih dneh zares vroče, ni bil privid. Ženska v halji je bila res tam. In res je sedela – v zraku! Prikradla se je pred Prešernov spomenik – nihče od mimoidočih ne ve, kdaj – in lebdela. Spokojno, brez naporov je igrala predstavo, začudeni meščani pa so bolščali, nato pristopali in v nastavljeni vrček metali cente, evre – kar precej evrov. Nemogoče je mogoče! Tudi fotograf pričujočih fotografij je lebdečo nagradil za njeno vztrajnost, saj je lebdela tudi po tem, ko se je po polurnem sprehodu ob Ljubljanici vrnil k Prešercu. No, pozneje – prepozno za podarjeni evro – je spoznal, da je ulična artistka vztrajno in pošteno – nategovala.

Odebeljen del pod tepihom

»Hodil sem okoli nje, njega – prej nje, naenkrat njega, saj ji je vmes zrasla celo brada –, da bi le opazil kaj, kar bi mi dalo racionalen odgovor, kako in zakaj,« pripoveduje fotograf Vesmin Kajtazovič. Smukal se je okoli lebdeče, ona pa se je še naprej nemo držala za palico in lebdela. Študentka antropologije Maja iz okolice Trebnjega, ki je opazovala prizor in se ob tem muzala, ga je opozorila, naj bo pozoren na odebeljen del pod preprogo, ki je bila pod lebdečo žensko. »Tedaj sem pomislil: morda pa je to podstavek! Ampak – kako?«

Razkrita skrivnost

Doma je pobrskal po spletu in našel odgovor v prispevku BBC na YouTubu, iz katerega je razvidno, kako v resnici lebdijo indijski fakirji in mnogi njihovi učenci po vsem svetu, tudi ženska s Prešernovega trga. V haljo je zavito železno ogrodje s stolčkom, na katerega se spravi prevarant in sedi, po navadi toliko časa, da drobiž v vrču ni več drobiž, ampak zajeten kupček denarja. No, Vesmin ni imel časa, da bi se vrnil in preveril, kako ženska stopi z lebdečega prestola, je bil pa zadovoljen, da je prepoznal nateg in da lahko spoznanje deli z bralci Nedeljskih novic. 

Deli s prijatelji