BOLEZEN

Svetovni dan boja proti aidsu: testirate se lahko anonimno in brezplačno

Objavljeno 01. december 2014 09.26 | Posodobljeno 01. december 2014 09.27 | Piše: STA, Mo. S.

Skupno je bilo v zadnjih desetih letih, od 2004 do vključno 18. novembra letos, prepoznanih 450 okužb s hivom, umrlo je 23 bolnikov z aidsom.

LJUBLJANA – Vsako leto 1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Osrednje geslo globalne kampanje je Proti ničli – nič novih okužb, nič diskriminacije, nič umrlih zaradi aidsa. Ob današnjem dnevu bodo po več krajih po Sloveniji potekale številne dejavnosti, med drugim tudi brezplačna testiranja na okužbo z virusom hiv.

Število okuženih narašča

Število okuženih s hivom v Sloveniji narašča, opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Skupno je bilo v zadnjih desetih letih, od 2004 do vključno 18. novembra letos, prepoznanih 450 okužb s hivom, umrlo je 23 bolnikov z aidsom. Do sredine novembra letos pa so prejeli podatke o 43 novih diagnozah okužbe s hivom.

Strokovnjaki NIJZ poudarjajo, da so najbolj ranljive skupine pri nas moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, promiskuitetni ljudje, prostitutke in njihove stranke, injicirajoči uživalci drog, zaporniki ter osebe s spolno prenosnimi okužbami, kot so hepatitis B, sifilis, gonoreja. Širjenje virusa pa je mogoče zaustaviti le s povečanjem testiranj in zdravljenjem, z zmanjšanjem novih infekcij in uspešnim doseganjem ključnih populacij.

Testirate se lahko brezplačno in anonimno

Tako bodo tudi danes v nekaterih zdravstvenih ustanovah po Sloveniji potekala anonimna brezplačna testiranja. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana so testiranja potekala že pretekli teden, danes pa se bo mogoče testirati tudi v prostorih NIJZ v centru Ljubljane.

Z današnjo predstavitvijo projektov promocije zdravja pa želijo na oddelku za promocijo zdravja Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor nagovoriti predvsem dijake in študente. Predstavili jim bodo nevarnosti tveganega spolnega življenja, jih poučili o nevarnostih zlorabe alkohola, prepovedanih drog, cigaret ter jih seznanili s pomembnostjo testiranja na aids.

Člani strokovnega sveta za socialna vprašanja in Mladega foruma SD Velenje pa bodo v središču Velenja mlade ozaveščali o vzrokih in posledicah okužbe z virusom hiv ter o možnostih za zaščito pred okužbo.

Deli s prijatelji