IZGINIL JE PONOČI

Svetovnemu popotniku v Kanadi ukradli motor

Objavljeno 17. maj 2015 21.05 | Posodobljeno 17. maj 2015 21.06 | Piše: Maja Kepic

Boštjan Škrlj je po 147.000 prevoženih kilometrih ostal brez vsega.

Slovenski pustolovec Boštjan Škrlj ima oboževalce po vsem svetu. Foto: Boštjan Škrlj

WHITEHORSE – Boštjan Škrlj v Sloveniji ni posebno znano ime, kljub temu pa neverjetnega pustolovca poznajo tako rekoč po vsem svetu. Že od leta 2008, ko je zapustil domačo vas Vrhpolje pri Vipavi, pridobiva oboževalce, ki z navdušenjem spremljajo njegov projekt Around the world (Okoli sveta), v sklopu katerega bi Primorec rad obiskal prav vse države na planetu – in to na svojem motorju! Dobro mu je šlo do nedavna: prepotoval je že 147.000 kilometrov in obiskal 41 držav, med njimi je nekaj prav eksotičnih, kot, denimo, puščavska Jordanija, krvava Sirija in ledena Aljaska.

Pomaga mu celo mesto

Ko se je vračal s slednje, se je ustavil v Whitehorsu, glavnem mestu zvezne države Jukon v Kanadi. »Tukaj sem se takoj udomačil. Všeč so mi ljudje, všeč mi je pokrajina,« razlaga Boštjan, ki si je v tem kanadskem mestu poiskal celo začasno bivališče, kjer zdaj živi že več mesecev. Nato pa razočarano doda: »Nikoli si nisem mislil, da se mi bo prav tukaj to zgodilo!«

Boštjanu so namreč v noči na ponedeljek ukradli motor. »Parkiran je bil pred hišo, izginil je med polnočjo in šesto zjutraj,« je razkril Vrhpoljčan. Prebivalci Whitehorsa, ki so našega Primorca že vzeli za svojega, so se hitro podali v akcijo. O Boštjanu in ukradenem motorju so obvestili vse lokalne medije, pomagajo mu tudi tako, da njegovo fotografijo na motorju delijo med svoje prijatelje na facebooku in drugih družabnih omrežjih. »Motor je znamke BMW GS 1200 Adventure in je eden najbolj prepoznavnih potovalnih na svetu. Je sivo-črne barve, na sebi ima ogromno dodatkov, ves je polepljen z zemljevidom sveta in logotipi moje spletne strani aroundtheworld.si, tako da ga je zelo težko zgrešiti,« je o tem, da bi se vendarle našel kdo, ki je videl ukradeni motor, še vedno optimističen Boštjan.

Brat Matjaž: 
Ne bo obupal!

Glas o svetovnem popotniku iz Slovenije se je bliskovito razširil po vsej Kanadi. »To ni le moj motor, to je moj prijatelj in družabnik, s katerim sva obiskala res veliko krajev, marsikdaj v zelo napornih okoliščinah. Zelo težko se je sprijazniti s tem, da ga preprosto ni več. Pričakoval bi, da bi se to zgodilo kje na jugu, morda v Latinski Ameriki ali Afriki, kjer vlada revščina, ne pa da se bo zgodilo tukaj,« je znanemu radijcu Davidu Whitu s kanadske postaje CBC pripovedoval Vrhpoljčan. »Neverjetno je, da se je to zgodilo. Upam, da svoj motor čim prej dobiš nazaj,« mu je odvrnil moderator.

Matjaž Škrlj, Boštjanov brat, je za Slovenske novice povedal, da akcija še ni obrodila sadov. »Pred nekaj urami sva se slišala po skypu, in kot mi je povedal, ni še nič novega. Težko sicer govorim v njegovem imenu, a kolikor ga poznam, ne bo kar tako obupal in bo projekt nadaljeval,« nam je zaupal Matjaž, ki je, kot smo razbrali iz telefonskega pogovora, na svojega mlajšega bratca zelo ponosen.

Deli s prijatelji