MINISTRSKI STOLČKI

Svetovalec iz državnih kabinetov na čelu ministrstva za infrastrukturo?

Objavljeno 17. julij 2014 14.11 | Posodobljeno 17. julij 2014 14.11 | Piše: A. L.

Ime, ki se pojavlja v zadnjem času za omenjeno ministrsko mesto, je Jurij Kač.

LJUBLJANA – Bodoči minister za infrastrukturo utegne postati Jurij Kač, generalni direktor Družbe za razvoj infrastrukture (DRI). Zmagovalcu predčasnih parlamentarnih volitev je napisal program za infrastrukturo, sicer pa ni član Stranke Mira Cerarja (SMC)image in tudi za poslanca ni kandidiral, poroča Planet TV.

Sporne zaposlitve?

Kač je svetoval v številnih državnih kabinetih, Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pa je letos februarja ugotovila, tako poroča Planet TV, da s postopkom njegovega imenovanja na vrh državnega DRI ni vse tako, kot bi moralo biti, saj naj bi bil izbran mimo vrste. Z domnevno sporno zaposlitvijo Kača naj bi se ukvarjala tudi policija. Sicer pa naj bi bile težave tudi, ko je bil imenovan za svetovalca DRI – izbran naj bi bil, čeprav sploh ni bil med 21 uradno prijavljenimi. Miro Cerar je na to odvrnil: »Mi poudarjamo višjo politično kulturo. Ne težimo k nerealnim standardom v politiki, ampak k tistim, ki smo jih Slovenci sposobni uresničiti.«


Skupaj s Siročičem

Kač se rad pohvali, da je delal s štirimi predsedniki slovenskih vlad. Znano pa je, da je veliko sodeloval tudi z Rajkom Siročičem, najprej pri Darsu, nato pa še pri DRI. Iz obeh je Siročič moral oditi.

 

Kač: Pogoje sem izpolnjeval

V KPK po poročanju Planet TV menijo, da je nenavadno, da so za ta položaj zahtevali zgolj dve leti delovnih izkušenj, za položaj svetovalca pa pet let. Kač je odvrnil, da če je izpolnjeval pogoje za svetovalca, jih je tudi za direktorja. Za sposobnega ga je označil tudi Aleš Hojs iz NSi.

Deli s prijatelji