GROŽNJE

Svetnik: Stanje ni rožnato, naj se prilagodi tudi Festival Lent

Objavljeno 24. april 2014 10.11 | Posodobljeno 24. april 2014 10.11 | Piše: STA, P. J.

Organizatorji svarijo, da jim manjka okoli 220.000 evrov za organizacijo enega najbolj razpoznavnih festivalov pri nas.

Slavnostna otvoritev Festivala Lent

MARIBOR – Za letošnjo izvedbo Festivala Lent organizatorju Narodnemu domu Maribor manjka okoli 220.000 evrov. Kot je pojasnil direktor Vladimir Rukavina, še ne vedo, kje bodo ta denar dobili. »Najslabša možnost, ki se ji želimo izogniti, je, da festivala ne bo,« je dejal.

Brez denarja

Priprave na letošnji festival, ki bi po načrtih moral biti med 20. junijem in 5. julijem, so tik pred zaključkom. »Javni razpisi so izvedeni, izvajalci izbrani, pogodbe čakajo na podpis,« je pojasnil.

A težava je denar. Rukavina je želel o tem spregovoriti na seji mestnega sveta v torek, a so svetniki z večino glasov to točko umaknili z dnevnega reda. Na seji je želel pojasniti, da se je podpora ministrstva za kulturo Narodnemu domu Maribor za vse njegove programe znižala s skoraj 220.000 evrov leta 2012 na 37.000 evrov letno. Znižali so se tudi prilivi iz občine, čeprav je zavod v zadnjih letih dobil kar nekaj novih nalog.

»Narodnemu domu Maribor je bilo že v začetku snovanja proračuna za leto 2014 odvzetih kar 190.000 evrov, kar je neprimerno več, kot je bilo odvzeto drugim uporabnikom s področja kulture,« je poudaril direktor. »Žal so se nam po lastniških in vodstvenih spremembah pri velikih podpornikih kulture v mestu bistveno zmanjšala tudi sponzorska in donatorska sredstva.«

Na realna tla

Po besedah Rukavine so s temi težavami želeli seznaniti mestni svet že pred sprejetjem letošnjega občinskega proračuna, a s pobudo niso uspeli. Ob tem je odločno zavrnil kritike, da se niso pripravljeni prilagoditi trenutnim socialnim in gospodarskim razmeram ter zmanjšati stroškov in obsega Festivala Lent.

Poudaril je, da so samo od februarja do danes uspeli znižati stroške festivala od sprva predvidenih 1,415 milijona evrov na 1,245 milijona. To je po trditvah Rukavine znesek, pod katerega se ne morejo spustiti, »ker bi morali za dodatno zmanjševanje odpovedati kar nekaj celotnih sklopov festivala oziroma se najverjetneje odreči glavnemu odru na Dravi, kar seveda izniči celotni festival in odžene sponzorje«.

Že lani je občina z rebalansom pokrila izgubo festivala. Potem ko so mestni svetniki v torek zavrnili razpravo, bodo rešitev za letošnji festival po besedah župana Andreja Fištravca zdaj poskušali najti v krogu njegove ekipe in sveta Narodnega doma Maribor.

»Več let zaporedoma se že pojavlja problem nujnega dofinanciranja Festivala Lent. Gre za strukturni problem tega festivala, ki je v krizi ob spreminjanju gospodarske strukture v Mariboru in regiji izgubil velik obseg sredstev, ki jih ustvarja v marketinških povezavah z gospodarstvom. Ker ocenjujemo, da takega obsega sredstev iz neproračunskih virov Narodni dom ne bo več mogel ustvariti, je treba Festival Lent na novo strukturirati,« je za časnik Večer že lani povedal v. d. vodje občinskega urada za kulturo Danijel Sajko.

»Vladimir Rukavina naj se spravi na realna tla. Stanje ni rožnato in čas je, da se temu prilagodi tudi Festival Lent,« pa je menil mestni svetnik Županove liste Jožef Škof.

Deli s prijatelji