AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Sveti Peter in Pavel lep, brez dežnika daleč po svet

Objavljeno 02. julij 2013 21.10 | Posodobljeno 02. julij 2013 21.12 | Piše: Andreja Sušnik

Kljub obilici dežja junija vodna bilanca ostaja negativna. V Piranu so doživeli vodno trombo.

Ob koncu druge dekade junija se je ogrelo. Najvišje dnevne temperature zraka so segle do 34 °C, ponekod tudi čez, vse do 36. Povprečne dnevne temperature so bile tudi do 8 °C višje od povprečja in celo najvišje glede na primerljivo obdobje zadnjih 20 let. Otoplilo je tudi svežino na hribovitih območjih.

Prvi vroči dnevi

Na Kredarici, kjer je snežna odeja še vedno obilna, se je segrelo do 11 °C, v Zgornjesavski dolini pa vse do 27. To so bili prvi junijski vroči dnevi s temperaturo zraka nad 30 °C, povprečno v prvi in drugi dekadi junija lahko naštejemo vsaj štiri. Povprečna dekadna temperatura zraka je bila na SV okoli 23, v osrednji Sloveniji do 24 in na Obali in Goriškem do 23 °C.

V primerjavi s povprečjem so bile temperature zraka za od 4 do 6 oziroma na Obali in na Goriškem od 3 do 4 °C višje. Vroče poletno vreme je vztrajalo skoraj vso dekado, obrobje vremenske fronte je v prvih dneh dekade v severni Sloveniji povzročilo le posamezne vročinske nevihte.

Po obilju vročine v sredini junija je druga polovica meseca, natančneje po 25. juniju, prinesla nižje temperature zraka in znova nestabilno vreme.

Pošteno se je ohladilo

Povprečne temperature zraka so v osrednji Sloveniji padle za 10 °C, dnevni temperaturni ekstremi so se s 30 °C znižali na 17. Več je bilo oblačnosti, pogoste so bile plohe in nevihte, predvsem na zahodu in severu. Zjutraj pa se je po nižinah ponekod pojavila megla, minimalne temperature zraka so bile okrog 11 °C. Primorce je kuštrala burja.

Tudi v zadnjih junijskih dneh se je hladno vreme držalo Slovenije, najnižje jutranje temperature zraka so bile od 4 do 12 °C, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 18 do 23, na Primorskem do 25.

Vodna tromba

V slovo prvemu letošnjemu valu vročine se je v Piranskem zalivu pojavila tudi pijavica ali vodna tromba po slovensko. To je nevihtni pojav, ki nastane ob zelo nestabilnem ozračju – dovolj toplo morje, visoka zračna vlaga, oblačnost ter vertikalno ali horizontalno striženje vetra. To je običajno v severnem Jadranu.

Ječmenov snop

Kjer še ni bilo mogoče posušiti sena, je bil v drugi polovici dekade pravi čas za to, saj so visoke temperature zraka omogočile močno izhlapevanje in hitro sušenje trave. Na svežih košenicah so marsikje povzročile ožig travne ruše. Kakovost trave ob prvi košnji ni bila zadovoljiva.

Zadnja dekada junija je bila v Pomurju v znamenju žetve ječmena, zaradi vročine je hitro dozorevala tudi pšenica, a bodo spomladanske poplave krive za njeno manjšo razrast. Za dober pridelek so bile visoke temperature zraka dobrodošle, tudi preskrba tal z vodo je zadovoljiva. Žetev nekoliko kasni glede na lani.

Zaloga vode

Kljub obilni zalogi vode v tleh je močno izhlapevanje ob vročini izčrpalo zalogo v površinskem sloju vse do nivoja rastlinam težje dostopne vode. Še posebno tiste s plitvimi koreninami so se že znašle v sušnem stresu.

Rastne razmere je oteževal tudi vročinski stres, ki je bil neugoden še zaradi tega, ker so visoke temperature zraka po dolgotrajnem obdobju zmernih temperatur nastopile brez postopnega prilagajanja.

Vodna bilanca v vegetacijski sezoni kljub zadnjemu dežju v Pomurju in na Primorskem ostaja negativna. Najugodnejša je v zahodni in severni Sloveniji.

Napoved:

Temperature bodo postopno naraščale in bodo sredi tedna okoli 25, proti koncu tedna pa se bodo bližale 30 °C. V sredo bo sončno, ponekod bo pihal jugozahodni veter. V četrtek bo ob prehodu vremenske fronte nekaj dežja in neviht.

Od 4. do 9. julija 2013

V četrtek dopoldne bo naše kraje oplazila vremenska fronta. Nato bodo naši kraji pod vplivom šibkega anticiklona in zahodnih ali severozahodnih višinskih vetrov, a čez srednjo Evropo se bodo občasno pomikale vremenske fronte, ki bi utegnile oplaziti tudi naše kraje. Dotekal bo razmeroma topel zrak. V četrtek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Od petka bo precej sončnega vremena, vendar ne moremo izključiti popoldanskih neviht. Možnost za večjo količino dežja bo majhna. Najvišje temperature zraka bodo od 25 do 29 °C.

2. julij 2007

V popoldanskih urah se je nad Vrhniko in okolico razbesnelo neurje z izjemno količino padavin, ponekod je v nekaj urah padlo več kot 150 mm dežja. Naslednjega dne zjutraj so na Vrhniki izmerili 181 mm, v Logatcu 110 in na Hrušici 97 mm padavin v 24 urah.

Pregovori

Če na petrovo (29. junij) je jasno in toplo, 
krme in žita vse leto 
polno bo.

Če sta Peter in Pavel jasna,
 bo letina krasna.

Deli s prijatelji