OBIČAJ

Svetega Jurja vodimo, za jajca, špeha prosimo

Objavljeno 26. april 2015 21.45 | Posodobljeno 26. april 2015 21.45 | Piše: Mojca Marot

Na god sv. Jurija, ki je spomladanski kolednik, so osnovnošolci in njihovi učitelji v Laškem že 26. leto zapored obudili starodavni običaj, ki temelji na pisnih virih iz leta 1881.

Miran Ojsteršek je prvič pekel cvrtnjak, jed iz jajc in špeha. Foto: Mojca Marot

Sprevod zelenega Jurija je v mestecu ob Savinji že tradicionalna prireditev, ki jo z roko v roki pripravita Osnovna šola Primoža Trubarja Laško skupaj z učenci in učitelji iz podružničnih šol Debro in Rečica ter Etno odbor Jureta Krašovca Možnar. Zeleni Jurij je vselej na čelu sprevoda, odet v bukovino, na sprehodu po mestnih ulicah, kjer pobira darove, največkrat so to jajca in špeh, ob tem pa trikrat poskoči, pa mu delajo družbo harmonikarji ter številni pastirji in pastiričke, odeti v spomladansko cvetje.

Učiteljice kot pastirice

Letos se je po Laškem sprehodilo kar 250 osnovnošolcev razredne stopnje, v pastirice pa so se odele tudi učiteljice, ki so jih spremljale. Dekleta so imela na glavah venčke, spletene iz pisanega spomladanskega cvetja, ki v tem času že raste na travnikih, v rokah pa so nosile košare s šopki in jih delile med nestrpno čakajoče obiskovalce po vsem mestu. Ob tem so prepevale pastirske pesmi ter posebno Jurjevo, ki zveni takole: »Svetega Jurja vodimo, za jajca, špeha prosimo. Sveti Juri orožnik, bodi ti naš pomočnik. O svetem Jurju maša, je dobra kravja paša.«

Fantje, oblečeni v pastirčke, so imeli na glavah pastirske in planinske klobuke in na njih zataknjeno cvetje, v rokah pa ročno izdelane piščali in rogove iz vrbovega lubja, s čimer so delali velik trušč. »Gre za tradicionalno jurjevanje, ki temelji na pisnih virih iz leta 1881,« pove Ivan Medved, predsednik Etno odbora Možnar, ki je bil potem, ko se je gruča mladih pastirčkov in pastiric zbrala na graščinskem dvorišču, tudi v komisiji za ocenjevanje rogov.

Župan zasadil lipo

Fantje so tekmovali, komu je uspelo izdelati daljši rog in vanj tudi uspešno zatrobiti. Letos je s svojim poldrugi meter dolgim izdelkom postal absolutni zmagovalec Matic Lokošek, na drugo mesto se je uvrstil Žan Pavlovič, tretje pa sta si s povsem enako dolgim rogom delila Samo Čibej in Aljaž Pajk. »Pri izdelavi mi je pomagal ati,« je priznal Matic, ki je v rog tudi nekajkrat uspešno zatrobil.

Omenjeno prireditev v Laškem uvrščajo v sklop izvirnih starih narodopisnih posebnosti kraja, ki temeljijo na pisnih virih iz druge polovice 19. stoletja. Sprevod zelenega Jurija pa je bil letos nekoliko poseben, saj so ob tem sredi mesta zasadili še lipo in prireditev združili z akcijo Čebelarske zveze Slovenije, ki se trudi, da na javnih površinah v lasti države in občin posadi avtohtone medovite rastline. Med občinami, ki so si že pridobile naziv do čebel prijazna občina, je tudi Laško. Lipo je županu Francu Zdolšku pomagal zasaditi Franc Šolar, predsednik laškega čebelarskega društva.

Zeleni Jurij je pot sklenil na graščinskem dvorišču z rajanjem in prikazom pastirskih iger. Na stojnicah so si mnogi lahko ogledali, kako se izdelajo rogovi in tudi venčki iz rož, prvič letos pa so obiskovalcem ponudili v pokušino še posebno Jurjevo jed, tako imenovani cvrtnjak, pečen iz jajc in špeha. 

Deli s prijatelji