FESTIVAL

Svet zelišč v malem

Objavljeno 30. september 2014 23.28 | Posodobljeno 30. september 2014 23.30 | Piše: Vane D. Fortič

Na domačiji Belajevih, ki leži na stiku Krasa in Brkinov, so pripravili prvi zeliščni festival.

Belajevo domačijo ureja Andrejka Cerkvenik. Foto: Ivan Merljak

Pri obnavljanju domačije Belajevih v Kačičah, na portalu je zapisana letnica 1839, je Andrejka Cerkvenik v zidu našla stekleno podobico v obliki srca in križa. Simbol ji je prirasel k srcu in je bil vodilo za ureditev vrta, prvega učno-doživljajskega zeliščnega vrta na Krasu, kjer je potekal tudi prvi zeliščni festival na stiku Krasa in Brkinov.

Zeliščna zbirka

Njeni predniki so se ukvarjali s sadjarstvom in vinogradništvom, pridelke so vozili v bližnji Trst. Priznanje cesarskega kmetijskega društva z dodeljeno denarno nagrado iz leta 1898 priča o zelo naprednem kmetovanju. Sem so vsako jesen prihajali okoliški kmetje s svojimi pridelki, da so pri njih predelali sadje v mošt. Večina življenja se je odvijala na borjaču pred hišo, to edinstveno kraško preprostost so na domačiji ohranili vse do danes, ko se vsem mudi. Prav zato se Andrejki zdi pomembno, da se človek vrne k sebi, si spočije telo in nahrani srce. To je bila leta 2011 temeljna zamisel pri obnovi domačije in ureditvi zeliščnega vrta.

Poslopja so obrnjena proti južni strani in varujejo dvorišče pred močno burjo. V najstarejšem objektu sta na ogled s kamnitimi tlakovci tlakovana črna kuhinja s krušno pečjo in spahnjenco (izzidanim delom) ter žganjekuha v delu hiše, kjer so nekdaj shranjevali ozimnico. Borjač je danes namenjen počitku obiskovalcev v senci latnika in opazovanju lastovk, ki tu gnezdijo. Domačija je preskrbljena z vodo iz lastnega vodnjaka, kar je bilo za sušni Kras še posebno pomembno. Na ogled sta tudi hišna zeliščna zbirka in knjižnica, domačija pa je kot stavbna dediščina vpisana v register nepremične kulturne dediščine.

Tudi zeliščno pivo

Pred hišo so v obliki križa (poti med rastlinami) in src (otočki z rastlinami) uredili prvi ogledni zeliščni vrt na Krasu. Rastlinski otočki so razdeljeni na štiri tematske cone, enako tudi stranski vrtiček za hišo. V enem rastejo divjerasle in gojene zdravilne rastline, v drugem je posnetek zdravilnega kraškega travnika, v tretjem so aromatične začimbnice in v četrtem rastline z užitnimi semeni. Za hišo so začimbnice in zelenjava. Rastlin je okoli 150, odvisno od obdobja.

Na Andrejkinem zeliščnem vrtu obiskovalec na majhni površini spozna številne rastline. Ogled vrta, po katerem popelje Andrejka, je poučen, obiskovalci pa lahko zelišča tudi poskusijo. Za skupine po predhodnem dogovoru pripravijo sveže in okusne toplo-hladne prigrizke z njihovimi zelišči in drugimi lokalnimi proizvodi. Občasno imajo na voljo še inovativen hišni proizvod – zeliščno pivo. To so butične serije žajbljevega, metinega in šetrajevega piva.

Vsestranski šetraj

Kraški šetraj je odlično in vsestransko uporabno zelišče, ki je ravno zdaj v polnem razcvetu. Odlično se razume s stročnicami, prijateljuje tudi s krompirjem, mesom, mlečnimi izdelki, zelenjavo, sladicami, medom, kisom, soljo, oljem. V jedeh skrbi, da jih lažje prebavimo, pospeši presnovo, omili napenjanje ter spodbuja delovanje jeter in žolčnika. Šetrajev čaj razkužuje, razstruplja, pomaga pri želodčnih in črevesnih krčih ter blagodejno vpliva na dihala. V srednjem veku ga menihi niso smeli uporabljati zaradi domnevnih afrodizičnih lastnosti, saj naj bi pri moških krepil spolno moč.

Deli s prijatelji