NEVROLOŠKA KLINIKA

Svet UKC Ljubljana pozvan k ugotavljanju odgovornosti vodstva

Objavljeno 26. maj 2015 20.34 | Posodobljeno 26. maj 2015 20.36 | Piše: STA, A. L.

Ministrica ugotavlja, da ni šlo za osamljen primer, ampak so se zadeve ponavljale, kar kaže na to, da vodstvo ni vzpostavilo ustreznega sistema nadzora in izvajanja kontrolnih mehanizmov, da se takšni primeri ne bi ponavljali. To pa je primarna in prioritetna naloga vsakega vodstva.

Ministrica Milojka Kolar Celarc.

LJUBLJANA – Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes pisno pozvala predsednika sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, da svet v okviru svojih pristojnosti začne postopke za ugotavljanje odgovornosti vodstva UKC in nevrološke klinike v zvezi z razmerami na kliniki.

Kolar Celarčeva se je za ta korak odločila, ker na ministrstvu kljub njenemu pozivu niso bili obveščeni, da bi vodilni odstopili. Po mnenju ministrice so omenjeni objektivno odgovorni za dogajanje na nevrološki kliniki, kar se je razkrilo ob primeru zdravnika Ivana Radana.

Kot je povzela ministrica, ni šlo za osamljen primer, ampak so se zadeve ponavljale, kar kaže na to, da vodstvo ni vzpostavilo ustreznega sistema nadzora in izvajanja kontrolnih mehanizmov, da se takšni primeri ne bi ponavljali. To pa je primarna in prioritetna naloga vsakega vodstva, ne le v zdravstvu, ampak v katerem koli podjetju in organizaciji. Hkrati je pozvala tudi vse druge svete bolnišnic, da povprašajo vodstva oziroma od njih zahtevajo pojasnila, po kakšnem sistemu oz. na kakšen način obvladujejo kakovost in varnost pacientov, ker je to ena od najpomembnejših odgovornosti vsakega vodstva.

Osem dodatnih zaposlitev zdravnikov

Z izjavami vodstva UKC Ljubljana ne namerava polemizirati, ker »sprevračajo pogled na bistvo problema«, to pa je, da je na nevrološki kliniki prišlo »do več odklonov od normalnega, urejenega sistema«. Pomanjkanje zdravnikov in sester na kliniki je po njenem mnenju le še dodaten argument za to, da vodstvo ne ureja razmer, za kar je odgovorno že po svoji funkciji.

Pri tem je Kolar Celarčeva opozorila, da UKC Ljubljana do danes nima še niti finančnega niti kadrovskega načrta za letos, a so kljub temu na ministrstvu za zdravje na njihovo prošnjo nevrološki kliniki odobrili osem dodatnih zaposlitev zdravnikov specialistov in dveh diplomiranih medicinskih sester.

Vodstvo meni, da je naredilo vse

Ivana Radana, nekdanjega zdravnika nevrološke klinike, policija sumi storitve 24 kaznivih dejanj, tudi sedmih umorov bolnikov. Minuli teden so na dan prišle še informacije o domnevno slabih odnosih in drugih domnevnih nepravilnostih na nevrološki kliniki.

Vodstvo UKC se za odstop ni odločilo, saj menijo, da so ukrepali pravilno in naredili vse, kar je v njihovi moči, potem ko je prišlo do prvih odkritij v primeru Radan. Svoj odstop je ponudil strokovni direktor nevrološke klinike David B. Vodušek, a ga je vodstvo zavrnilo, ministrica pa nima pristojnosti, da bi sprejela njegov odstop. O ministričinem pozivu je v ponedeljek razpravljal tudi strokovni svet UKC in stopil vodstvu UKC v bran.

Zamenjava vodstva UKC utegne imeti širše razsežnosti za klinični center. Če bo ožje vodstvo UKC odstavljeno, namerava odstopiti tudi celotni strokovni svet.

Deli s prijatelji