NA KOŽO

Svet je en sam velik kaos

Objavljeno 11. januar 2015 23.35 | Posodobljeno 11. januar 2015 23.36 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: komentar

V Zagrebu bodo skupaj nastopali Grki in Makedonci – čigav je Aleksander Veliki?

Marko Uršič. Foto: S.N.

Slovenski košarkarski selektor Jure Zdovc in njegovi varovanci bodo konec poletja začeli priprave na letošnji Eurobasket, ki bo septembra v štirih državah. Toda ali bodo celinsko prvenstvo sploh odigrali do konca? Žreb za EP se je namreč poigral in v skupini A v francoskem mestu Montpellier bodo Francija, Rusija, Bosna in Hercegovina, Finska, Poljska in... Izrael. V luči nedavnih pariških napadov na satirični tednik in judovski supermarket se nekateri bojijo, da islamski skrajneži ne bodo dobrovoljno gledali igranja sionistične države na francoskih tleh. Seveda še posebno z razlogom, kako Izrael ravna z njihovimi arabskimi brati Palestinci.

Pariški napadalci so bili alžirskega in malijskega rodu; v Franciji živi štiri milijone ljudi po rodu iz Magreba, iz nekdanjih francoskih kolonij Alžirije, Maroka in Tunizije, poltretji milijon pa je iz podsaharske Afrike. Ne le da se lahko napad na Izraelce zgodi v športni dvorani Park&Suites Arena, tudi hotelsko domovanje bo območje visokega tveganja. Izraelski Mosad oziroma Inštitut za obveščevalne in varnostne operacije bo imel polne roke dela.

Že na slovenskem Eurobasketu leta 2013 smo med nastopom Izraelcev v skupini, ki je domovala v ljubljanskem Tivoliju, jasno zapazili temne, elegantno oblečene možakarje, s tokovi za pištole za pasom. Izraelskega reprezentanta in nekdanjega igralca novomeške Krke Afika Nissima smo celo spraševali o varnostni stopnji na prvenstvu za njihovo odpravo. No, leta 1972 med olimpijskimi igrami v Münchnu je palestinska skupina Črni september ugrabila in ubila enajst izraelskih športnikov in trenerjev, a so igre dokončali. Zdaj so svetovne razmere zelo našiljene za nov izbruh urbanogverilske akcije velike razsežnosti. Na letošnjem košarkarskem EP je tvegana tudi skupina B, kjer bodo v Berlinu igrali Turki in Srbi, vemo, koliko je v Nemčiji njihove populacije, da je absurd večji, bodo v Zagrebu v skupini C skupaj nastopali Grki in Makedonci – čigav je Aleksander Veliki? Svet pa je že tako ali tako v velikem kaosu. 

Deli s prijatelji