DRUŽENJE

Švedska luč z dobrotami

Objavljeno 11. januar 2014 22.28 | Posodobljeno 11. januar 2014 22.28 | Piše: A. J.

Eno najdejavnejših društev, namenjenih povezovanju Slovenije z drugimi deželami, je Slovensko-švedsko društvo.

V evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani se je 13. decembra že tretje leto zapored odvil prav poseben dogodek – počastitev enega največjih švedskih praznikov, dne sv. Lucije. Tradicionalni praznik luči je razveseljeval goste s pestrim glasbenim programom: potem ko so zbrane očarali prelepi glasovi pevcev Študentskega pevskega zbora filozofske fakultete v Ljubljani, jim je srca ogrel še nastop Obalnega komornega orkestra s solistkama, violinistko Mojco Brank in oboistko Majo Kojc. Za veličasten konec pa je poskrbela švedska pevka Marina Mårtensson. Dogajanje so tudi tokrat obarvale Lucija in spremljevalke – moški in ženske v belih oblačilih ter z dolgimi lasuljami in angelskimi krilci.

Po koncertu se je velik del poslušalcev preselil v Hotel Slon, kjer so lahko poskusili značilni švedski dobroti – božično žafranovo pecivo ali lussekatter in ingverjevo pecivo ali pepparkakor –, ki so ju lahko zalili s kozarčkom kuhanega vina, ki mu na Švedskem pravijo glögg.

Slovensko-švedsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1994 in bo letos praznovalo 20. obletnico

Ustanovili so ga Anica Čelesnik, Majda Eržen, Majda Kobal, dr. Adolf Lemuth, Frančišek Oberstar, Janez Pergar, Vlado Senica, dr. Darinka Soban, dr. Mila Gorkič Šlibar in Marjetica Vidmar Shaker, skrbi pa za kulturno sodelovanje s Kraljevino Švedsko, denimo za organizacijo tečajev švedščine, spodbujanje izobraževanja in izmenjave študentov ter prevajanje leposlovnih in strokovnih del iz slovenskega jezika v švedskega in obratno. 


Deli s prijatelji