NADOMESTNA SVEČA

Sveče za najdražje – svojce in okolje

Namesto klasične sveče lahko na grobu prižgete sojino Izdelovalnica trajnostnih sveč v Gornji Radgoni.
Fotografija: Slovenija je med evropskimi državami po porabi nagrobnih sveč na vrhu. FOTO: Foto: Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenija je med evropskimi državami po porabi nagrobnih sveč na vrhu. FOTO: Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Ob bližajočem se prazniku dneva spomina na mrtve so na ministrstvu za okolje in prostor opozorili na posledice, ki jih veliko število prižganih in pozneje zavrženih nagrobnih sveč povzroča okolju. Letna količina kupljenih nagrobnih sveč se sicer v zadnjih letih zmanjšuje, a še vedno med odpadki konča na tone teh izrazov spomina. Odpadne nagrobne sveče same po sebi niso nevaren odpadek, vendar so lahko posledice njihovega zbiranja, skladiščenja in obdelave škodljivi vplivi na okolje – predvsem izpusti v zrak, vode, povzročanje hrupa, izpušni plini pri transportu odpadnih nagrobnih sveč in nastajanje odpadkov, so opozorili na ministrstvu. Slovenija je med evropskimi državami po porabi nagrobnih sveč na vrhu. Letna poraba na pokopališčih znaša približno 16 milijonov sveč; lani je iz približno 5900 ton sveč nastalo 2222 ton odpadnih nagrobnih sveč. Število kupljenih sveč pa se je sicer lani glede na leto 2010 zmanjšalo za 14 odstotkov.

Greenpeace Slovenija je v sodelovanju z Institutom Jozef Stefan ugotavljal tudi ogljični odtis uporabe sveč: povprečno slovensko gospodinjstvo v enem letu prižge 19,4 sveče. Energija, ki jo te sveče v svojem življenjskem ciklu porabijo, je enaka količini energije, ki jo slovensko gospodinjstvo porabi za kuhanje v enem mesecu ali za ogrevanje sanitarne vode v enem letu.

Tudi lesene in kamnite

Da bi prižiganje sveč postalo bolj odgovorno, so v Zavodu Rastišče v Gornji Radgoni, pripravili dogodek z naslovom Izdelovalnica trajnostnih sveč. »Ker smo izbrali izdelavo sveč iz sojinega voska, ki je naraven in veganski proizvod, s čimer se izognemo škodovanju živalim in okolju, je to nedvomno večkratna korist,« pravi Nika Škof, v. d. direktorice Iniciative Rastišče. »Prav vsa področja našega življenja so pomembna, kadar si prizadevamo živeti do narave, okolja, ljudi in živali kolikor mogoče odgovorno. Ob približevanju 1. novembra, ko na grobove polagamo sveče, smo se odločili, da pokažemo, kako je mogoče to storiti do narave prijazno.«


Izdelovanja ekoloških sveč se je v mladinskem centru v Gornji Radgoni udeležilo veliko mladih in malo manj mladih. Delavnica je potekala pod mentorstvom Mojce Benkovič, ki izdeluje sojine sveče pod blagovno znamko Sakura, udeleženci brezplačne delavnice pa so se ob navadnih naučili izdelovati še dišeče sojine sveče za stanovanja.

K okoljsko bolj ozaveščenemu spominjanju na pokojne že več let spodbuja tudi ekološka humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov, vse več se jih odloča tudi za simbolične lesne ali kamnite svečke. A mnogi si vendarle želijo, da bi na grobovih njihovih bližnjih zasvetila luč, in v tem primeru so sveče iz sojinega voska v steklu kot naročene. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije