ODLOČENO

Svea ne bo dobila državne pomoči

Objavljeno 02. december 2013 16.03 | Posodobljeno 02. december 2013 16.03 | Piše: STA, A. L.

Plač za september in oktober Svea še ni izplačala.

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič moralno podpira stavko.

LJUBLJANA – Gospodarsko ministrstvo vladi skladno z zakonom o reševanju in prestrukturiranju gospodarskih družb v težavah ne bo predlagalo dodelitve državne pomoči Svei, so danes potrdili na ministrstvu. Poudarili so, da vodstvu te družbe v sodelovanju s ključnimi tržnimi déležniki (bankami, dobavitelji in lastniki) ni uspelo pridobiti trdnih zavez in zadostnega tržnega vložka pri prestrukturiranju družbe, zato naj bi bila iz tega izhajajoča tveganja za uspešnost prestrukturiranja previsoka. To pa je ključni element dopustnosti, da se država vključi v sanacijo družbe, kot to zahtevajo domača zakonodaja in smernice EU za področje reševanja in prestrukturiranja družb v težavah.

»Posledično bi bil vložek države na ohranjeno delovno mesto previsok in tudi negospodaren s stališča alternativnih možnosti, ki jih ima ministrstvo v obravnavi. Ministrstvo in vlada za reševanje družb v težavah v skladu s pravili EU nima na razpolago drugega ukrepa,« so še sporočili z resornega ministrstva.

Dokapitalizacija družbe

Klopčičeva je že novembra pojasnila, da so po prejetju prvega dela državne pomoči julija v znesku 1,4 milijona evrov izplačali zaposlenim zaostali plači za marec in april. Plače za maj, junij, julij in avgust pa je skladno z možnostmi in upoštevanjem načela solidarnosti družba izplačala iz tekočih prilivov od prodaje izdelkov. Plač za september in oktober Svea še ni izplačala.

V dogovoru z ministrstvom ter Slovensko odškodninsko družbo (Sod) se je v pripravo programa prestrukturiranja družbe Svea vključila tudi zunanja svetovalna družba, ki jo je izbral Sod. Program v finančnem delu predvideva državno pomoč v obliki dokapitalizacije družbe in dolgoročnega kredita, pretvorbo bančnih kreditov v kapital in delni odpis kreditov. V poslovnem delu pa se družba še bolj osredotoča na strateške trge, opušča proizvodnjo nekaterih kuhinjskih programov in dodatno racionalizira stroškovno plat poslovanja, je dejala Klopčičeva.

Posebni ugodni pogoji za nakup kuhinj Svea

Svea se je v zadnjih tednih intenzivno dogovarjala tudi z bankami in dobavitelji, vendar ji ni uspelo skleniti zavezujočega sporazuma o sodelovanju bank upnic niti dobaviteljev pri sanaciji družbe. Prav ta dokument bi bil ključ finančne konstrukcije programa prestrukturiranja, je pisalo Delo. Po besedah Klopčičeve je družba intenzivirala tudi prodajne aktivnosti. Prenovila je razstavno-prodajni salon, kjer predstavlja najnovejše rešitve za opremo kuhinj, dnevnega prostora in kopalnic. Izvedla je šolanje za trgovce in monterje, kjer jih je seznanila z novostmi. V sodelovanju z Delavsko hranilnico je pripravila posebno ugodne pogoje za nakup kuhinj Svea.

»Zaupanje kupcev in trgovcev se počasi vrača, vendar število naročil še ne dosega načrtov. Tudi zato si zaposleni in vodstvo podjetja srčno prizadevamo, da družba čim prej dobi drugi del pomoči za prestrukturiranje v znesku 3,6 milijona evrov in s tem prežene negotovost. Proizvodnja pohištva je sicer prejšnji in ta mesec polno zasedena, saj je družba pridobila naročilo za izdelavo opreme študentskih sob,« pravi Klopčičeva.

Dodala je še, da se Svea trudi pridobiti strateškega partnerja. Tako se med drugim namerava udeležiti investicijskih konferenc v Düsseldorfu in v Milanu.

Deli s prijatelji