PROMETNA NAPOVED

Svarilo: prihajajoči vikend bo peklenski

Objavljeno 21. julij 2016 15.43 | Posodobljeno 21. julij 2016 15.43 | Piše: Mo. S.

Hrvati svetujejo, kdaj na pot, da se ne boste kuhali v pločevini.

LJUBLJANA, ZAGREB – Glede na to, da se s prihajajočim vikendom pri naših južnih sosedih obeta vrhunec turistične sezone, je Hrvaški avtoklub (Hak) že objavil opozorila in nasvete, kako ravnati in kam se obrniti, da bo potovanje teklo čim bolj nemoteno.

Tudi minuli vikend smo namreč lahko videli, kaj vse nam lahko prinese pot na jug:image prometne nesreče, orkansko burjo, požare in druge nepredvidljive okoliščine, tokrat pa že več dni pred koncem tedna svarijo, kako pomembno je, da se o razmerah na cestah pravočasno pozanimamo.

Kje bo najhujše?

Že v petek po hrvaških cestah pričakujejo povečano gostoto prometa, najpestrejše pa bo očitno v soboto. Da boste obtičali v koloni, lahko pričakujete že od zgodnjega jutra, in sicer na avtocestah med Zagrebom in Bosiljevim (A1), med Zagrebom in Macljem (A2), med Zagrebom in Goričanom (A4) v smeri prestolnice, med Matuljem in Rupo (A7), na istrskem ipsilonu, pred mostom na otok Krk, vzdolž jadranske magistrale v smeri turističnih središč ter na cestah čez Liko (liška magistrala DC1) in Gorski kotar (DC3). Marsikje boste čakali dlje tudi naplačilo cestnine.

Dolgo boste čakali tudi na trajekte v pristaniščih Stinica, Prizna, Brestova in Valbinska ter v Zadru in Splitu. Kot kaže, bodo tudi trajekti pluli pogosteje kot sicer.

Domačim turistom Hak svetuje, da se čez Liko in Gorski kotar vozijo po starih cestah, ki jih poznajo. Po cesti DC1 se pride do mejnega prehoda Macelj pa tudi do Zagreba, Karlovca, Sinja, Plitviških jezer vse do Splita, medtem ko cesta DC3 pelje od Delnic vse do Reke.

Tudi v soboto se bosta načakali že na mejnih prehodih – tudi na mejah Hrvaške z BiH, Srbijo in Črno goro, medtem ko bo v nedeljo promet povečan v nasprotni smeri, torej proti notranjosti celine in z vzhoda v smeri zahodnih držav EU. Promet bo predvidoma najgostejši na avtocestah ZagrebSplitPloče, RekaZagreb in BreganaLopovac, na istrskem ipsilonu, na Krku in mostu na Krk. Ponovno boste stali tudi na mejnih prehodih. Še posebej opozarjajo na mejo s Slovenijo, pri Maclju oziroma Gruškovju na naši strani. V Sloveniji na tem odseku potekajo tudi dela na cesti, kar je dodaten razlog za gnečo.

V soboto zvečer ali nedeljo zjutraj

Pri Haku pravijo, da je težko svetovati, katere ceste uporabljati, izkušnje pa govorijo, da je zaradi gneče in vročine najboljše na pot oditi ob sobotah v popoldanskih in večernih urah, ko se ozračje že malce ohladi, oziroma ob nedeljah zgodaj zjutraj.

Deli s prijatelji