BEGUNSKA KRIZA

Svarilo iz Brežic, v pripravljenosti tudi več policijskih oklepnikov

Objavljeno 19. oktober 2015 21.04 | Posodobljeno 19. oktober 2015 23.14 | Piše: STA, M. U.

»Stanje z migranti lahko postane neobvladljivo.« Brežiški župan Ivan Molan je državo pozval k takojšnjemu posredovanju.

Foto: Oste Bakal

BREŽICE – Brežiški župan Ivan Molan je zaradi današnjega prihoda večjega števila migrantov državo pozval k takojšnjemu posredovanju v tamkajšnjem sprejemnem centru in na meji. Brežiška občina je najbolj izpostavljena, stanje pa bi lahko postalo neobvladljivo in bi lahko povzročilo resne posledice. Policija je sicer svoje vrste na Brežiškem že okrepila.

Z brežiške občine, kjer ocenjujejo, da se razmere na Brežiškem zaostrujejo, so sporočili, da prebežniki po zadnjih informacijah čez mejo prihajajo v večjih skupinah po tisoč in več, brežiški sprejemni center pa je že prepoln. Ker se že napovedujejo novi migrantski vali, želi Molan opozoriti na resnost in nujnost takojšnjega ukrepanja, so še zapisali na brežiški občini.

V pripravljenosti je tudi več policijskih oklepnikov

Sicer pa je policija po neuradnih podatkih svojo prisotnost na brežiškem koncu že okrepila. V pripravljenosti je tudi več policijskih oklepnikov. Zaradi vse številnejših prihodov migrantov naj bi na mejnem prehodu Obrežju omejili tudi gibanje novinarjev.

Iz celjske policijske uprave so pravkar sporočili, da bodo z mejnega prehoda Obrežje to noč na začasno vstopno točko na mejni prehod Dobovec pripeljali osem avtobusov migrantov.

Vozili jih bodo v različnih časovnih intervalih. Avtobusa s prvimi 100 migranti sta že prispela. Po opravljenih registracijskih postopkih jih bodo z avtobusi odpeljali v Celje, v namestitveni center na Dečkovi cesti.

Med begunci, ki čakajo na Obrežju, je sicer prišlo do manjših kršitev javnega reda in miru, med seboj so se prerivali in požgali nekaj vejevja, a so gasilci ogenj pogasili, posebne škode pa ni bilo.

Sicer pa so po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista tamkajšnji policijski viri popoldne potrdili, da je iz Opatovca proti slovenski meji odpeljalo novih 50 avtobusov s prebežniki.

Kje naj bi prešli slovensko-hrvaško mejo, naj bi bilo odvisno od dogovorov s slovensko stranjo. Predvidevajo pa, da bi to lahko najverjetneje bil mejni prehod Bregana oziroma Obrežje, so še zapisali pri Jutarnjem listu.

Policisti pri prečkanju meje na območju Orešja izsledili okoli 700 beguncev

Policisti na Bizeljskem so okoli 20. ure izsledili skupino približno 700 tujcev, ki je prestopila državno mejo na območju Orešja. Kot so sporočili s Policijske uprave Novo mesto, jih bodo prepeljali v namestitvene centre po državi. Poleg tega so na PU Novo mesto pojasnili, da jih hrvaški varnostni organi o njihovem prihodu niso obvestili.

V Šentilju trenutno nekaj več kot 1800 oseb

V nastanitvenem centru Šentilj je trenutno nekaj več kot 1800 migrantov, čez dan pa so jih avstrijski varnostni organi v svojo državo sprejeli 819, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. Na mejnem prehodu Središče ob Dravi so slovenski varnostni organi popoldne sprejeli okoli 600 migrantov.

Okoli 400 beguncev ostalo ujetih 

Okoli 400 beguncev od 1800, ki so ponoči prispeli na hrvaški mejni prehod Trnovec, je ostalo ujetih med policijskimi ograjami. Zbirni center v slovenskem Središču ob Dravi je poln, zato bodo morali še čakati. Razmere, v katerih je bilo ponoči in danes okoli tisoč ljudi, tudi otrok, pod milim nebom, so bile pretresljive.

Deli s prijatelji