LJUBLJANA

SV dala milijone za zanič laboratorij

Objavljeno 20. februar 2012 12.11 | Posodobljeno 19. februar 2012 19.03 | Piše: Miha Korsika

Vojaška oprema je po besedah nekdanjega vojaka Črta Jereba Skrta neuporabna.

Ministrstvo zavrača vse očitke o laboratoriju.

LJUBLJANA – Vojak in vojaški sindikalni zaupnik Sindikata vojakov Slovenije Črt Jereb Skrt, ki mu obrambno ministrstvo ni podaljšalo pogodbe o zaposlitvi, pri čemer naj bi kršilo zakonsko predpisane odpovedne roke, nam je razkril informacije o še eni domnevno nesmotrni nabavi vojaške opreme. Nekaj časa je bil nastanjen v kranjski vojašnici, kjer je doma enota za radiološko, kemično in biološko orožje. Opravljal je naloge tehnika v mobilnem laboratoriju za omenjena orožja, v katerem pa je po njegovih besedah stanje katastrofalno.

»Aparature niso na pravih mestih za nemoteno opravljanje dela. Mobilni laboratorij ne dosega niti civilnih standardov, kaj šele vojaških,« opozarja Črt. »Bog ne daj, da se kaj zgodi. Prvič, tega sploh ne moreš uporabljati, nameščena oprema pa je bil narejena za civilni laboratorij. Ni primerna za ravnanje z bojnimi strupi. Nekatere stvari so zastarale že, ko smo prevzeli laboratorij. Ne vem, koliko let je stvar stala v skladišču na Rojah nedotaknjena.«

Da se le kupi

Zgodba spominja na številne v preteklosti, ko se je očitno kupovalo zaradi tega, da se zapravlja, ne pa tudi v resnici funkcionalno uporablja.

»Samo da se nabavi, da nekdo zasluži. Oprema v laboratoriju ni bila funkcionalno nameščena, kar je še posebno pomembno, saj se v njem ravna z bojnimi strupi. Laboratorij je bil obupen, na kar smo opozorili nadrejene. Nastal je cel kaos,« je za Slovenske novice pojasnil Črt.

Oba odgovorna za laboratorij sta tako po njegovih besedah opozarjala na nepravilnosti. »Pritiski so šli tako daleč, da je moral sodelavec na psihiatrično zdravljenje. Mene so pa privili, ali dam odpoved ali pa naj odidem iz enote in prosim za premestitev,« se spominja nekdanji vojak. Odločil se je za slednje, po premestitvi pa je sledilo discipliniranje. »Iz strokovnega sodelavca sem postal skoraj nekdo, ki pobira smeti v vojašnici,« je slikovito razložil.

Ko smo za komentar prosili obrambno ministrstvo, smo dobili odgovore o poljski bolnišnici Role 2, ki ni nikoli videla lepot Gorenjske. Šele ko smo jih spomnili, da v naših vprašanjih bolnišnice sploh nismo omenjali, smo dobili prave odgovore. Optimist bi v takšni situaciji ugotovil, da tudi najboljši delajo napake, medtem ko bi bil teoretik zarot popolnoma jasen: »Zavlačujejo!«

Dan kasneje so vse trditve o neoperativnem laboratoriju, vrednem okoli pet milijonov evrov, ostro zavrnili. Ministrstvo zagotavlja, da so laboratoriji v skladu z vsemi standardi in tudi certificirani pri Natu. »Laboratoriji se redno uporabljajo in vzdržujejo, tako zagotavljamo njihovo brezhibno stanje in operativno pripravljenost. Vrhunska oprema vseh treh laboratorijev omogoča doseganje vseh zahtev,« so odgovorili na ministrstvu. Po njihovih besedah je laboratorij od prevzema operativno sodeloval v vseh večjih vojaških vajah.

Težave zaradi Slovenskih novic

Črt pa ni imel težav z nadrejenimi le zaradi opozarjanja na pomanjkljivosti laboratorija, temveč tudi zaradi fotografije, ki je bila jeseni objavljena v Slovenskih novicah. Na njej on kot profesionalni vojak grabi listje v vojašnici, medtem ko so bili njegovi kolegi na pohodu. »Na vsak način so želeli dobiti podatke o tem, kdo je slikal in kdo je dal sliko v javnost,« je pojasnil sindikalni zaupnik. Kdo je bil fotograf, seveda ve, ne ve pa, kdo jo je posredoval našemu časopisu. »Ker sem bil na sliki jaz, so proti meni začeli celo disciplinski postopek, a ga niso dokončali,« je še dodal.

Kot sindikalni zaupnik je očitno velik trn v peti vodilnim na obrambnem ministrstvu in vojski. Prav opozarjanje na nepravilnosti je po njegovi oceni razlog, da mu ministrstvo ni podaljšalo pogodbe.

O zakonitosti odpovedi delovnega razmerja bo zdaj odločalo delovno sodišče. Pri njegovi odpovedi je namreč ministrstvo upoštevalo zgolj 30-dnevni rok, medtem ko bi morali po zakonu o službi v Slovenski vojski upoštevati 120-dnevni rok. Ker je ministrstvo na to opozoril in ni želel upoštevati odpovedi, so ga z delovnega mesta odstranili z vojaško policijo.

Odgovori ministrstva o po njihovih navedbah »nesporu« s Črtom med vrsticami sporočajo, da mu med drugim niso podaljšali pogodbe zaradi nespoštovanja vojaške hierarhije in kršenja kodeksa vojaške etike. »Zavedamo pa se, da so razumevanja značilnosti profesionalne vojske in pričakovanja nekaterih visoka ter včasih celo nerealna,« so še odgovorili.

Če so pričakovanja, da bo večmilijonska oprema uporabna, nerealna, potem je bolje, da začne Slovenska vojska uporabljati sulice in kamenje. Učinek na obrambo bo isti, vendar občutno cenejši.

V devetih letih za 1,3 milijarde plačil

Da se poslovanje z obrambnim ministrstvom splača, pove podatek iz aplikacije Supervizor. Ministrstvo za obrambo je v zadnjih devetih letih izvedlo za 1,3 milijarde evrov plačil. V preteklosti je že izvajalo investicije v projekte, ki so bili popolnoma neuporabni. Prenova tankov, ki smo jih pozneje konzervirali, poljska bolnišnica Role 2, ki je nikoli nismo uporabljali. Kupili smo letala pilatus, da bi se piloti pripravljali za letenje na vojaških lovskih letalih, a jih nikoli nismo nabavili. Šlo je za nepremišljene naložbe, ki so nakazovale popolno pomanjkanje strategije razvoja in oskrbe z opremo v Slovenski vojski. Bog ne daj, da se kaj zgodi.

Deli s prijatelji