ISKANJE GUVERNERJA

Šušteršičev Jazbec ima več kot dovolj podpore med poslanci

Objavljeno 13. marec 2013 17.46 | Posodobljeno 13. marec 2013 17.46 | Piše: T. L., STA

Kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca je poslancem predlagal nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.

Boštjan Jazbec.

LJUBLJANA – Kandidat za novega guvernerja Banke Slovenije Boštjan Jazbec ima, sodeč po prvem dnevu pogovorov vodij poslanskih skupin s predsednikom republike Borutom Pahorjem, obljubljenih bistveno več od potrebnih 46 glasov za izvolitev v državnem zboru. Po PS in SDS so ga podprli tudi v poslanski skupini DL, v SD in Desusu pa o imenih še ne želijo govoriti.

Jazbec je Šušteršičev predlog

Predsednik DL Gregor Virant je pojasnil, da je Jazbeca poslancem predlagal podpredsednik stranke in nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.

Namestnica vodje poslanske skupine SD Majda Potrata je povedala, da je Pahorju predstavila stališče do vseh treh kandidatov, prepričana pa je, da bo predsednikova izbira dobila ustrezno podporo v državnem zboru. V SD zaupajo Pahorjevi presoji in menijo, da je prav, da ta predlaga tistega, ki bo imel v parlamentu polno podporo. To po njenih besedah ne pomeni, da ni povedala, koga bi v poslanski skupini SD radi videli na čelu Banke Slovenije. Predlagala je tudi, da se predlagani kandidat pride predstavit v poslansko skupino, tako da se bodo lahko poslanci SD na koncu odgovorno odločili.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša pa je pojasnil, da so se v poslanski skupini odločili, da Pahorju ne bodo predlagali nikogar, temveč bodo najprej poslušali njegovo mnenje in nato izoblikovali svoje stališče.

Pahor danes in v četrtek opravlja posvete s predstavniki poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti o kandidatih za guvernerja Banke Slovenije. V četrtek pričakuje še vodji poslancev SLS in NSi ter predstavnika narodnih skupnosti.

Kako do novega guvernerja

Za novega guvernerja Banke Slovenije, ki bo na tem položaju sredi julija nasledil Marka Kranjca, so sicer predlagani Jazbec, višji svetovalec pri Mednarodnem denarnem skladu ter izredni profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti, dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Janez Fabijan ter redni profesor na ljubljanski pravni fakulteti Franjo Štiblar. Pahor bo izbranega kandidata, podobno kot v primeru predloga varuhinje človekovih pravic, napotil, da pred glasovanjem v državnem zboru opravi predstavitev v poslanskih skupinah. Poslanci morajo o kandidatu glasovati najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina oziroma 46 poslancev.

Kranjcu se mandat izteče 16. julija.
 

Deli s prijatelji