VARČUJMO PAMETNO

Šušteršič skriva 
prejete predloge

Objavljeno 06. marec 2012 08.15 | Posodobljeno 05. marec 2012 20.32 | Piše: Jadran Vatovec

Če novemu finančnemu ministru pošljete zamisel, ne boste vedeli, kaj je z njo storil.

Dr. Janez Šušteršič se je celo javno pohvalil, da mu lahko državljani po elektronski pošti pošljejo svoje zamisli. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Že Pahorjeva vlada je na svoji spletni strani (na http://www.vlada.si) objavila poziv državljanom, naj ji prek interneta pomagajo s pobudami in predlogi. Ministrstvo za finance RS (MF), ki ga vodi dr. Janez Šušteršič, je pred enim tednom na svoji spletni strani prav tako objavilo elektronski naslov (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.), na katerega lahko pošljete predloge za projekt Varčujmo pametno. V širšo javno razpravo v času priprave rebalansa proračuna naj bi se tako vključili tudi državljani.

Predlogi državljanov

Uporaba prve možnosti (predlagam.vladi.si), ki je državljanom na voljo že od 11. novembra 2009, vam omogoča, da se opredelite do neke vsebinske problematike, ki v Sloveniji po vašem mnenju (še) ni ustrezno pravnosistemsko urejena, ob tem pa daste tudi konkreten predlog za njeno ureditev. Vsi predlogi so pozneje javno objavljeni. Drugi obiskovalci rubrike predlagam.vladi.si lahko vsak predlog komentirajo ali predlagajo njegovo izboljšavo. O končnem predlogu, ki ga določi avtor prvotnega predloga, se potem glasuje itn.

Tudi ko je ministrstvo za finance začelo projekt Varčujmo pametno, je marsikdo najbrž pomislil, da je podoben projektu Predlagam vladi. Toda ni. Razlika je več kot očitna.

Kaj storijo s predlogi?

Na ministrstvu naj bi resda skrbno proučili »konstruktivne pobude vseh, ki čutijo odgovornost do skupnega denarja, vidijo inovativne možnosti za prihranke ali pa morda zaznavajo neracionalno trošenje na nivoju države oziroma lastne javne ustanove in tega doslej niso imeli možnosti sporočiti pristojnim institucijam«. Vendar pa ni predvideno, da bi različne zainteresirane javnosti ali tisti, ki svoje varčevalne zamisli MF pošljejo po elektronski pošti, izvedeli, kaj je potem ministrstvo storilo z njihovimi predlogi, ali jih bo, četudi le deloma, kdaj upoštevalo, ali preprosto vrglo v koš. To pa je, priznajmo si, zelo nenavaden način sodelovanja oblastnikov z davkoplačevalci.

Zastonj in neprimerljivo z vlado

Kot nam je po telefonu pojasnila uslužbenka »medijskega središča« (službe za stike z javnostjo) ministrstva za finance Irena Ferkulj, ni nobenega razloga za to, da bi predlagamo.vladi.si primerjali z Varčujmo pametno: »Elektronski naslov, na katerega državljani lahko pošljejo konkretne varčevalne zamisli, smo objavili v času, ko pripravljamo predlog rebalansa. Objava elektronskega naslova je namenjena zgolj zbiranju tvornih, dobronamernih predlogov. Mi se s tem nismo želeli primerjati z vlado, še manj tekmovati s projektom Predlagamo vladi. Če bi hoteli omogočiti objavo vseh prejetih predlogov, njihovo komentiranje in še morebitno dopolnitev, bi potrebovali drugačen organizacijski pristop in naš projekt ne bi mogel biti več povsem zastonj.« Če bi hoteli objaviti tudi vse prejete predloge, njihovo komentiranje in morebitno dopolnitev, projekt ne bi mogel biti več povsem zastonj.

Deli s prijatelji