SREČANJE

Šušteršič s predsednikom evropske banke o NLB

Objavljeno 19. maj 2012 09.16 | Posodobljeno 19. maj 2012 09.16 | Piše: P. J., STA

Slovenija naj bi letos zabeležila dvoodstotni upad bruto domačega proizvoda.

Minister za finance Janez Šušteršič.

LONDON – V Londonu se bo danes končala dvodnevna skupščina Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki je letos posvečena upravljanju v kriznih časih. Minister za finance Janez Šušteršič se bo ob robu skupščine sestal s predsednikom EBRD Thomasom Mirowom. Govorila bosta o strategiji EBRD za Slovenijo.

Na posvetu

Šušteršič bo z Mirowom govoril o izvajanju strategije in projektih, pri katerih v Sloveniji sodeluje EBRD. Podrobnosti o vsebini pogovorov na ministrstvu za finance niso navedli, najverjetneje pa se bosta sogovornika dotaknila morebitnega sodelovanja EBRD pri dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) in projekta šestega bloka Termolektrarne Šoštanj (Teš 6).

Aktualna strategija za Slovenijo za obdobje med letoma 2010 in 2013 je usmerjena v podporo umiku države iz gospodarstva, podporo pri internacionalizaciji slovenskih podjetij, podporo finančnemu sektorju, predvsem pri financiranju malih in srednjih velikih podjetij, pa tudi v podporo pri investicijah v infrastrukturo, okolje in energetiko.

Slovenija v težavah

Pomemben del zasedanja so bile sicer petkove volitve novega predsednika EBRD, saj se Mirowu z julijem izteče štiriletni mandat. Nasledil ga bo dozdajšnji stalni sekretar na britanskem ministrstvu za pravosodje Suma Chakrabarti.

Slovenija bo po ocenah EBRD letos zabeležila 2-odstotni upad bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa naj bi se gospodarstvo skrčilo še za dodatnih 1,1 odstotka. EBRD v svoji najnovejši gospodarski napovedi kot veliki težavi izpostavlja posojilni krč in padec konkurenčnosti gospodarstva.

Deli s prijatelji