ZAPUŠČINA

Šušteršič novi vladi (za)pustil ogromno luknjo

Objavljeno 27. marec 2013 11.40 | Posodobljeno 27. marec 2013 11.48 | Piše: A. L.

Opozicijski poslanec Matej Tonin opaža, da ni več ograj, da ni več lačnih otrok, da se Štrukelj ne oglaša več toliko ...

Finančni minister Janez Šušteršič (levo) z državnim sekretarjem Dejanom Krušcem.

LJUBLJANA – »Šest dni je, odkar sem prevzela posle od prejšnjega predsednika vlade, in na mizi imam že tri poslanska vprašanja. Verjetno bi bilo v drugačnih razmerah drugače in bi mi dali sto dni miru. Časa ne moremo ustaviti,« je danes v državnem zboru (DZ) povedala predsednica vlade Alenka Bratušek. Napoveduje, da je protikrizni načrt nadaljevati vse, kar je bilo dobro, in dati na stran, česar je prejšnja vlada dala preveč. Sanacija bančnega sistema je prva prioriteta: »Minister za finance dela za to noč in dan, ima pa to srečo, da dobro pozna sistem. Nadaljevali bomo sanacijo in stabilizacijo bančnega sistema.«

Izpostavlja, da ta vlada še ni naredila nič drugače od tega, kar je bilo zastavljeno, pa že en teden poslušajo, da bi Slovenija potrebovala pomoč: »To pomeni, po vaše, da so bili vaši ukrepi zastavljeni napačno. Absolutno verjamem, da ne bomo potrebovali pomoči.« Poslanec SDS Mihael Prevc je opozoril, da si ne moremo privoščiti napačnega koraka in si zato želi več pogovarjanja.

Tonin nad Bratuškovo

»Vidim spremembe, da se je predsednica preselila na levo, da ni več ograje, da ni več lačnih otrok, da se Štrukelj ne oglaša več toliko,« je začel Matej Tonin, ki se je z NSi preselil v opozicijo. Opominja pa jo, da so v koalicijski pogodbi napovedali konec varčevalnih ukrepov in tudi rez v maso plač, da so napovedali spodbude za gospodarstvo, hkrati pa dvig DDV, govorili, da si želijo uravnotežiti javne finance, na drugi strani pa omenjali povečanje sredstev za infrastrukturne projekte.

Šušteršičeva zapuščina

»Nižanja plač za pet odstotkov nismo zapisali niti tega, da je konec varčevalnih ukrepov,« je takoj na začetku razčistila Bratuškova in dejala, da je dvig DDV skrajni ukrep. »Nekaj je maso plač znižati na papirju, nekaj povsem drugega pa je to spraviti v življenje. Konec koncev ste imeli do 21. marca čas, da bi se o tem s sindikati dogovorili, pa se niste. Mi smo to začeli delati takoj.« Opozarja, da stanje v javnih financah, ki jim ga je zapustil Šušteršič, ni najboljše: »Odstopanja so ogromna.« Prihodkov ne bo veliko, predvidenih odhodkov pa je toliko (tako malo), kolikor jih ne more biti nikoli, meni.

»Ne da bi naredili kar koli, smo, to bom malo grdo rekla, na vaš račun dobili za 1,2 odstotka primanjkljaja ali 400 milijonov evrov. Tega se zavedajte,« opozicijske poslance opozarja premierka.

Bratuškova miri, da so bančne vloge varčevalcev varne. Po njeni oceni je naš bančni sistem popolnoma varen, primerjava s Ciprom pa popolnoma neprimerna.

Deli s prijatelji