PRORAČUN

Šušteršič napoveduje ustavno presojo referendumske pobude

Objavljeno 11. december 2012 20.22 | Posodobljeno 11. december 2012 20.19 | Piše: Mo. S., STA

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ne izključuje možnosti za vnovično pobudo za veto.

Ministrstvo naj bi že pripravljalo nov paket varčevalnih ukrepov.

LJUBLJANA – Finančni minister Janez Šušteršič je napovedal ustavno presojo morebitne referendumske pobude o zakonu o izvrševanju proračuna, ki jo napovedujejo sindikati javnega sektorja. O pobudi se bodo odločali v sredo, sicer pa predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj ne izključuje možnosti za vnovično pobudo za veto.

Seje ne bodo nadaljevali

Predlog veta na zakon o izvrševanju proračuna, ki ga je podala skupina svetnikov s prvopodpisanim Štrukljem, so državni svetniki danes obravnavali na zadnji dan pred iztekom mandata, o čemer smo že poročali. Kot so pojasnili v državnem svetu, do izteka mandata, torej do srede opoldne, ko se na ustanovni seji sestane nov državni svet, ostaja formalna možnost, da bi današnjo prekinjeno sejo nadaljevali, a dodajajo, da je predsednik ne bo sklical, saj bi se v tem primeru na isti dan sestala dva sklica državnega sveta. Blaž Kavčič je sicer že ob koncu današnje seje nakazal, da je postopek končan, bi pa lahko v prihodnjem sklicu državnega sveta postopek stekel na novo, če bi pobudo za veto vložili znova. Sedemdnevni rok za izglasovanje veta se sicer izteče v četrtek ob polnoči, saj je državni zbor zakon sprejel 6. decembra.

O vložitvi podpisov

Tudi Štrukelj je dejal, da realne možnosti, da bi današnjo sejo nadaljevali v sredo, ni. Možnosti, da bi v novem sklicu državnega sveta znova vložili pobudo za veto, pa, kot pravi, ne more niti zanikati niti potrditi. Po njegovih besedah je sicer težko verjetno, da bo do tega prišlo, saj se bodo v sredo sindikati javnega sektorja odločili glede vložitve 2500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum o omenjenem zakonu. V sredo se namreč sestane koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, s seboj bodo prinesli podpise in tako potrdili, da želijo pri vlaganju podpisov sodelovati, je pojasnil Štrukelj. Če pa se za to ne odločijo, po njegovih besedah znova obstaja teoretična možnost za vložitev pobude za veto.

Šušteršič napoveduje ustavno presojo

Šušteršič je v izjavi za medije ob robu konference Akademskega društva Pravnik z naslovom Umik države iz gospodarstva napovedal, da bodo v primeru vložitve pobude za začetek postopkov za referendum na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti takega referenduma. Če zakon na referendumu pade, pa po njegovih besedah sledi eno leto začasnega financiranja, kar pomeni, da ne morejo zagotoviti dodatnih sredstev, ki so predvidena za politiko zaposlovanja, za podjetništvo in za nekatere investicije, ne morejo črpati več evropskih sredstev kot letos, izvajajo pa lahko samo tiste programe kot letos. »Mislim, da je to situacija, ki si je nihče ne želi,« je dejal.

Deli s prijatelji