ODSTOP

Šušteršič: DL postaja stranka politične preračunljivosti

Objavljeno 16. marec 2013 22.06 | Posodobljeno 16. marec 2013 22.07 | Piše: STA, S. J.

To je zapisal nekdanji finančni minister v odstopni izjavi z mesta podpredsednika DL.

Zadovoljni minister za finance Janez Šušteršič.

LJUBLJANA – »Državljanska lista je v zadnjih tednih s svojim zaletavim in spremenljivim ravnanjem izgubila veliko podpore javnosti,« je Janez Šušteršič zapisal v odstopni izjavi z mesta podpredsednika stranke. Po njegovi oceni DL postaja »stranka politične preračunljivosti, ki ji njeni partnerji težko zaupajo«.

Zakaj odstopa z mesta podpredsednika stranke?

Šušteršič je odstop z mesta podpredsednika DL naznanil v sredo, potem ko je svet stranke z večino glasov njegovih članov odločil, da se pridruži vladni koaliciji mandatarke Alenke Bratušek. V petek pa je pisno odstopno izjavo poslal še članstvu.

V njej Šušteršič pojasnjuje že znane vzroke za svojo odločitev, povezane s statusom ljubljanskega župana Zorana Jankovića in s programskimi razlikami med strankami prihodnje koalicije. Obenem pa navaja, da odločitev predsednika DL Gregorja Viranta, da v koalicijski pogodbi podpre rešitve, ki jim je sam izrecno nasprotoval, razume kot nezaupnico njegovemu delu na finančnem ministrstvu. »Če bi se stranka še vedno imenovala Državljanska lista Gregorja Viranta, bi takoj izstopil tudi iz stranke,« je zapisal Šušteršič.

Izguba javne podpore

Če vlade ne bi podprli, bi po njegovem pisanju kmalu prišlo do predčasnih volitev, DL pa bi nanje odšla »kot stranka, ki je ljudem omogočila, da ponovno odločajo o svojih predstavnikih in pospešijo proces čiščenja slovenske politike«. »Vendar v sredo, ko bi lahko z dejanji sledili besedam, za tako odločitev ni bilo dovolj poguma,« opozarja.

Šušteršič še piše, da je DL v zadnjih tednih »s svojim zaletavim in spremenljivim ravnanjem« izgubila veliko podpore javnosti. »Postajamo stranka politične preračunljivosti, ki ji njeni partnerji težko zaupajo in katere ravnanja so nepredvidljiva.«

Prostora za pobude je dovolj

V Sloveniji po njegovih navedbah še obstaja prostor za pobude, ki bi zagovarjale vsebino klasičnega liberalizma in iz teh načel iskale odgovore na sedanjo družbeno krizo. »Predvsem gre za avtonomnost in odgovornost ljudi kot etično načelo, za ozko omejene pristojnosti oblasti, pravno državo, politično in osebno etiko ter seveda prosto in konkurenčno gospodarstvo,« pojasnjuje.

Ljudje, ki v te vrednote verjamejo in »so pripravljeni načela in vsebino postaviti pred kupčkanja, preračunavanja in osebne interese«, so po njegovih navedbah tako v DL kot tudi zunaj nje. »Kako in kdaj bo njihova energija prerasla v resno politično silo, je odvisno predvsem od tega, kaj bodo v naslednjih mesecih sami storili za to,« je v odstopni izjavi še zapisal nekdanji podpredsednik DL.

Deli s prijatelji