PISMO

Šušteršič članom: DL ne sme v koalicijo s PS

Objavljeno 24. februar 2013 11.10 | Posodobljeno 24. februar 2013 11.12 | Piše: P. J.

Pravi, da ne morejo čez noč spremeniti mišljenja in se obnašati, kot da je Janša največja nevarnost za to državo.

Minister za finance Janez Šušteršič.

LJUBLJANA – V vodstvu stranke obstajajo pomembne razlike, je v uvodu pisma članom DL, ki ga je objavil Reporter, zapisal Janez Šušteršič. »DL ne sme v koalicijo s PS in mora do volitev, kadar koli te bodo, ostati v opoziciji, podpreti dobre projekte, skladne z našim programom, in opozarjati na zlorabe oblasti, ki se bodo ne glede na sestavo vlade nedvomno dogajale«.

Skrbi ga za holding in slabo banko

Volitve bi bile po njegovem mnenju najčistejša in najbolj etična rešitev, ker je 2/3 parlamenta obremenjeno s poročilom KPK in neustreznim odnosom do njega. Pravi tudi, da je bilo kar 28 poslancev izvoljeno v parlament le zaradi »dobrega imena« šefa Pozitivne Slovenije (PS). S PS pa po njegovem mnenju ne smejo v koalicijo zaradi prevelikih programskih neskladnosti. Kot ključno navaja dejstvo, da je poslanska skupina vložila zahtevo za referendum glede dveh bistvenih projektov njegovega ministrstva (slaba banka in holding).

Šušteršič v nadaljevanju navaja, da ga skrbi, kako bi bilo z ustanovitvijo projekta slabe banke pod Bratuškovo. Kot razlog navaja tudi politično nekonsistentnost stranke DL, saj iz vlade ni izstopila zato, ker bi se v njej delalo slabo, ampak izključno zaradi poročila KPK, »zato zdaj ne moremo v koalicijo, ki bi imela slabši program oziroma bi pomenila zavoro za nadaljevanje ključnih projektov prejšnje vlade, pri katerih smo sodelovali«. V nadaljevanju pojasnjuje, da »če smo do 10. 1. zavzeto delali v koaliciji Janeza Janše, ne moremo čez noč spremeniti stališča in se obnašati, kot da je Janša največja nevarnost za to državo in da je njegova odstranitev absolutni cilj, ki mu moramo podrediti vse ostalo.«

Odstopiti bi moral ne samo Janković, ampak tudi Möderndorfer

Opozoril je tudi na to, da bo stranka PS ne glede na koalicijsko pogodbo v vladi pritiskala v smer, »ki nam ne bo všeč«. Glede na to, da v vladi ne bo SLS, je spomnil, na to, da v vladi ne bo nobene programsko sorodne stranke »in da bo v njej morala biti SD, ki je nam izrazito nasprotna in v svojih nastopih tudi sovražna«.

Šušteršič je v nadaljevanju opozoril tudi na Janija Möderndorferja. »Prejšnji teden je bila s pravnomočno sodbo potrjena globa, ki jo je KPK naložila Jankoviću zaradi nekaterih dotacij športnim klubom iz proračuna MOL. Pri tej zadevi je kot prejemnik sredstev v funkciji zastopnika KK Olimpija nastopal Jani Möderndorfer. Če želimo biti zvesti svojim načelom, moramo zahtevati odstop tega poslanca, ki je tudi vodja poslanske skupine PS.« Meni tudi, da bo njegova stranka v primeru, da gre v koalicijo s PS, dobila sloves stranke z dvojimi merili. 

Deli s prijatelji