NOVA VLADA

Šušteršič: »Cenim pogum Bratuškove, ga pa odsvetujem«

Objavljeno 14. marec 2013 08.46 | Posodobljeno 14. marec 2013 08.46 | Piše: T. L., STA

Svoje ministre sta razkrila SD in Desus, največ težav je glede novega finančnega ministra.

LJUBLJANA – Mandatarka in vodja PS Alenka Bratušek, ki je v sredo malo pred polnočjo s predsedniki SD, DL in Desusa podpisala koalicijsko pogodbo, bo danes v DZ vložila listo kandidatov za ministre. Za zdaj Bratuškova celotne liste kandidatov še ni razkrila, a so nekateri kandidati javnosti že znani. V celoti so svoje razkrili v SD in Desusu.

Erjavec ostaja na zunanjem

SD za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlaga Anjo Kopač Mrak, Jerneja Pikala za ministra za izobraževanje, znanost in šport, Dejana Židana pa za kmetijstvo in okolje. Karl Erjavec bi vodil zunanje ministrstvo, Tomaž Gantar pa ministrstvo za zdravje.

Senko Pličanič bo kandidat DL za pravosodnega ministra. Gregor Virant naj bi vodil ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Andrejka Grlić pa za notranje zadeve in javno upravo, vendar je še vedno možno tudi, da bi Virant prevzel notranji resor. Kot možni minister za finance se omenja ekonomist Andrej Vizjak. Veliko ugibanj je še glede kandidatov za vodenje gospodarskega in obrambnega resorja.

Zaslišanja kandidatov bodo potekala v ponedeljek in torek, medtem ko bi DZ novo vlado lahko potrdil že v sredo.

Stranka v vlado, Šušteršič odstopil

Bratuškova, Igor Lukšič, Gregor Virant in Karl Erjavec so s koalicijsko pogodbo oz. dogovorom o sodelovanju v vladi postavili prioritete nove vlade. Po podpisu so vsi poudarili, da je zdaj konec politične krize. Mandatarka je izrazila veselje, da so se stranke uskladile pri pogajanjih in našle skupni imenovalec za dobro ljudi in države.

Medtem ko je bilo že v minulih dneh jasno, da se bosta PS v vladi pridružila še SD in Desus, je bilo do zadnjega odprto vprašanje sodelovanja stranke DL. Ta se je v sredo pozno zvečer vendarle odločila za koalicijo. Dozdajšnji podpredsednik DL Janez Šušteršič, ki je že večkrat izrazil pomisleke do nove vlade, torej s svojimi argumenti ni prepričal članov sveta. Z mesta podpredsednika stranke je tako pričakovano odstopil. 

Bo Šušteršič odkorakal iz DL?

Virant njegove odločitve ni želel pojasnjevati. Dejal pa je, da bi si v DL želeli, da bi Šušteršič ostal v stranki, tudi na mestu podpredsednika. Želeli bi si tudi, da bi sodeloval pri delu nove vlade, saj bi bile »njegove sposobnosti, znanje in vse, kar ve, še kako potrebne državi v prihodnjih mesecih«.

Tudi Senko Pličančič Šušteršičev odstop obžaluje, je pa dejal, da razume, da njegova odločitev ni mogla biti drugačna. Poudaril je še, da Šušteršičevo delo zelo ceni.

Odsvetuje pogum Bratuškovi

Ker nastajajoča vlada po Šušteršičevih besedah še nima finančnega ministra, je Šušteršič komentiral tudi možnost, da bi finančno ministrstvo za tri mesece prevzela mandatarka Bratuškova. »To bi kazalo na še večji pogum, kot smo ga občudovali takrat, ko se je odločila za kandidaturo za predsednico vlade. Jaz ta pogum cenim, ga pa odsvetujem,« je dejal.

Deli s prijatelji