PO SESTANKU

Šušteršič in Bratuškova zagrizla v ključna vprašanja

Objavljeno 20. november 2012 08.42 | Posodobljeno 20. november 2012 08.41 | Piše: S. J., STA

Predsednik državnega zbora je pogovor označil kot zanimiv, prijazen in konstruktiven.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Minister za finance Janez Šušteršič in poslanka PS Alenka Bratušek sta na današnjem sestanku o možnosti umika referendumske zahteve za državni holding odprla glavne točke, ki so z gledišča opozicije problematične. Minister je pojasnil, da se bodo skušali dogovoriti v naslednjih dveh, treh tednih.

Skušali doseči dogovor

Po sestanku je minister Šušteršič dejal, da so definirali šest odprtih točk, ki so problematične za opozicijo in pri teh bodo skušali doseči dogovor. »Gre predvsem za vprašanje transparentnosti, nadzora, pa tudi lastništva,« je pojasnil.

Pri nekaterih bodo po oceni ministra lahko zelo hitro sklenili dogovor, nekatere težje. Zlasti vprašanje lastništva po mnenju Šušteršiča posega v sam koncept holdinga. »Vendar smo ugotovili, da je volja, da skušamo dogovor doseči in da bomo skušali peljati proces dogovarjanja v naslednjih dveh, treh tednih,« je še dodal.

Ob tem je poudaril, da morajo biti pogajanja odprta in brez vnaprejšnjih javnih ultimatov katere koli strani. Novelo zakona o državnem holdingu minister v DZ pričakuje, ko bo o njej sklenjen dogovor. Misli, da bi bilo racionalno, da bi se to zgodilo pred koncem leta.

Problem transparentnosti

Bratuškova je prav tako poudarila, da so danes odprli tri ključne stvari, in sicer nadzorni svet, lastništvo in transparentnost. »Za zdaj smo lahko zadovoljni, kako se bo končalo, pa bomo videli,« je dejala.

Predsednik DZ Gregor Virant je diskusijo ocenil kot zanimivo, prijazno in konstruktivno. Prepričan je, da obstajajo realne možnosti, da pride do dogovora.

Srečanje poslanke PS Bratuškove z ministrom za finance Šušteršičem, pozneje pa tudi s premierjem Janezom Janšo, so kot pogoj za razmislek o umiku zahteve za referendum o zakonu o državnem holdingu postavili v PS. Referendumsko zahtevo o holdingu je vložila skupina 30 poslancev, večinoma iz PS.

Deli s prijatelji