AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Sušec suhoten, traven mokroten, kmet bo z grozdjem darvan

Objavljeno 30. april 2014 09.02 | Posodobljeno 30. april 2014 09.03 | Piše: Andreja Sušnik

Na Goriškem je pozebla trta, mladike so počrnele in se sušijo. Na jugu in v Vipavski dolini so koruzo že posejali, pšenica pa je v fazi kolenčenja.

Oljna repica, cvetoča okoli sv. Miklavža, žito je v fazi količenja. Foto: A. K. Baribal

V  drugi aprilski dekadi se je ohladilo. Najbolj občutna je bila ohladitev v sredini dekade, ko nas je prešla fronta, ki je s seboj prinesla mrzel severni veter ter plohe in nevihte. Jutranje temperature zraka so se spuščale do okrog 0 °C, v najhladnejših jutrih mestoma tudi pod ničlo.

Pozeba vinske trte

Na koncu dekade je bilo izdano opozorilo za možnost pozebe. Doline in kotline so bile v brezvetrju, v Posočju se je temperatura zraka na višini dveh metrov spustila do okoli 0 °C le za kratek čas, od lokacije do lokacije pa so bile razlike v temperaturah velike.

Pozeba je prizadela le rastline, ki rastejo blizu tlom, torej vrtnine in poljščine, medtem ko sta jo sadno drevje in vinska trta odnesla brez hujših posledic. Večje težave so imeli v Goriških brdih. Mladike vinske trte, ki so pri nekaterih sortah (chardonnay) že dosegle dolžino od 20 do 30 cm, je slana popolnoma požgala. Podobno je bilo tudi z zgodnjim pinotom, manj škode je le na bolj poznih sortah. Mladike so počrnele in se sušijo.

Trta bo ponovno odgnala iz spečih brstov, katerih rodnost je bistveno manjša, zato bo škoda v teh vinogradih velika.

Po poročilih Kmetijske svetovalne službe Nova Gorica je zima vplivala na občutno zgodnejši začetek vegetacije pri vinski trti kot običajno, zato so že vse sorte odgnale, ponekod so mladike dolge že več kot 30 cm, kar je za sredino aprila zelo zgodaj.

V drugem aprilskem tednu je zaradi nizkih temperatur na izpostavljenih legah pozebla vinska trta. Po njihovih podatkih so najbolj so prizadeti trsi v dolinah pod Vipolžami, Dolnjim Cerovim in Neblem. Kjer je bila pozeba popolna, je treba počakati še nekaj dni na ponovno rast iz sobrstov, da se trte olistajo.

Kljub ohladitvi toplo

Kljub ohladitvi je bila druga aprilska dekada toplejša od dolgoletnega povprečja (1971–2000). Do 1,5 °C topleje je bilo v Prekmurju in v večjem delu Štajerske, do 2 °C pa v večjem delu preostale Slovenije. Večinoma oblačni dnevi so vplivali na podpovprečen delež trajanja sončnega obsevanja skoraj povsod po državi. Še najmanj sončnih žarkov se je prebilo do površja v Julijskih Alpah, Prekmurju in v Beli krajini, manj kot 90 %.

Setev koruze

V severovzhodni in jugovzhodni Sloveniji ter na Vipavskem so koruzo že posejali. Drugod pa je še potekala priprava setvenih površin. Razen občasnih obdobij med ohladitvijo so bile temperaturne razmere v tleh s temperaturami med 10 in 15 °C ugodne. V tehnoloških navodilih Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije svetujejo, da pri načrtovanju časa setve upoštevamo temperaturo tal v setvenem sloju tal (najmanj 8 °C).

Zgodnja setev kakovostnega semena zagotavlja hiter in enakomeren vznik ter razvoj posevka. S tem povečamo možnosti, da posevek preide najobčutljivejše faze razvoja, preden nastopi največja verjetnost za pomanjkanje vode v tleh in za visoke temperature.

V zadnjih 10 letih so po toplem obdobju v času setve v aprilu ali maju pogosta hladnejša obdobja, ko se rast in razvoj koruze popolnoma ustavita. Zaradi temperaturnega šoka rastline koruze zaostanejo v razvoju včasih za 14 dni ali več, kar se pozneje kaže v podaljšanem obdobju do cvetenja.

Setev v prvi dekadi aprila je postala že običajna praksa na srednje težkih toplejših tleh na Goriškem in v slovenski Istri in zagotavlja dovolj zgoden razvoj rastlin še pred nastopom vročih sušnih dni.

Pšenica je v fenološki fazi kolenčenja. Tudi trave na gojenih travnikih so ponekod že v fenološki fazi latenja, ko postanejo primerne za siliranje. Prepozna košnja je med glavnimi vzroki za slabo energijsko vrednost travnih silaž.

29. april 2012

Medtem ko se je v zahodni Sloveniji glede na dan prej malo ohladilo, je bilo po nižinah vzhodne polovice Slovenije poletno vroče. Na Bizeljskem so namerili za april rekordnih 30,6 °C, v Staršah pri Maribor in v Metliki 30,0 °C, v Murski Soboti 29,4 °C in v Lendavi 29,3 °C.

Prihaja risálšček

Maj ali veliki traven je peti mesec v gregorijanskem koledarju, z 31 dnevi. Maj je dobil ime po rimski boginji Maji. Izvirno slovensko ime za maj je veliki traven, hrvaško svibanj, češko květen in poljsko maj, prekmursko risálšček, nekoč risáolšček in tudi májuš.

Sušec suhoten,

traven mokroten,

majnik hladan,

kmet bo s senam,

žitnim plemenam,

grozdjem darvan.



Je lépo drevja cvetje,

mali traven zadnje dni,

lépo, zdravo je poletje,

polno sadja dozori.

Napoved

Danes in jutri se bo nadaljevalo spremenljivo oblačno vreme, pojavljale se bodo krajevne plohe in predvsem popoldne tudi posamezne nevihte.

Napoved od 1. do 6. maja 2014

Razvoj vremena v drugi polovici tedna je še precej negotov. Za zdaj kaže, da bo v četrtek in petek nad severnim Sredozemljem in Alpami v višinah hladna in zato nestabilna zračna masa, višinski zračni tokovi bodo šibki. Od sobote do sredine prihodnjega delovnega tedna pa je enako možen dotok bolj suhega zraka od severovzhoda kot nadaljevanje dotoka vlažnega zraka iznad Sredozemlja s padavinami od jugovzhoda. V četrtek in petek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine. Od sobote do sredine prihodnjega delovnega tedna pa je za zdaj enako možno nadaljevanje padavinskih dni kot tudi delne razjasnitve. V obeh primerih bo hladneje. Trta bo ponovno odgnala iz spečih brstov, katerih rodnost je bistveno manjša, zato bo škoda v pozeblih vinogradih velika.

Deli s prijatelji