NAZAJ JE

Supervizor spet deluje

Objavljeno 03. april 2015 21.49 | Posodobljeno 03. april 2015 22.00 | Piše: STA, M. U.

KPK je danes ustavil delovanje Supervizorja, saj je Uprava RS za javna plačila sporočila, da z današnjim dnem začasno prekinja izvajanje sporazuma o izmenjavi podatkov o plačilnih transakcijah.

Foto: printscreen

LJUBLJANA – Uprava za javna plačila je KPK sporočila, da ji bo znova začela pošiljati vse podatke za Supervizor. Tako so se odločili po tem, ko so znova proučili medsebojni sporazum in do zdaj poslane podatke, so zapisali. Aplikacija Supervizor je po obvestilu začela zopet delovati.

KPK je namreč danes ustavil delovanje Supervizorja, saj je Uprava RS za javna plačila sporočila, da z današnjim dnem začasno prekinja izvajanje sporazuma o izmenjavi podatkov o plačilnih transakcijah. Tako so se na upravi, kot so pojasnili v dopisu KPK, odločili zaradi postopka, ki poteka pri informacijskem pooblaščencu zaradi objave podatkov o prejemnikih avtorskih honorarjev.

Kot so povedali na ministrstvu za finance, so morda pri prvotnem obvestilu KPK, da jim ne bodo pošiljali vseh podatkov, res odreagirali nekoliko prehitro, »vendar za nas je bila bistvena skrb za ohranitev osebnih podatkov«. »Pojavili so se namreč indici, da bi ti podatki lahko bili zlorabljeni v evidencah, ki so bile javno objavljene,« je za povedala vodja stikov z javnostjo na ministrstvu za finance Irena Ferkulj.

Po njenih besedah je bilo sprva sicer mišljeno, da uprava za javna plačila KPK ne bi posredovala le tistih podatkov, »ko bi se v namenu pojavila ime in priimek«. »V tem primeru bi uprava tak podatek ročno izbrisala, preden bi podatke poslala KPK,« je povedala. Po ponovni preučitvi sporazuma s KPK in doslej poslanih podatkov pa so se na upravi odločili, da bo KPK ponovno dobil vse podatke. Ob tem poudarjajo, da je po sporazumu osebne podatke tako in tako dolžan varovati tisti, ki jih objavlja. Podatke bodo sicer pošiljali, dokler informacijski pooblaščenec ne odloči o dopustnosti objave prejemnikov avtorskih honorarjev.

Ministrstvo za finance je KPK sicer že poslalo nov dopis, da za umik Supervizorja ni bilo nobene osnove in da jim bo uprava za javna plačila finančne podatke pošiljala nemoteno.

Predsednik KPK Boris Štefanec je medtem za TV Slovenija vendarle pojasnil, da niso želeli povsem ustaviti delovanja Supervizorja, a so naleteli na tehnično oviro. »To so seveda računalniški programi, ki so povezani eden z drugim, in ni mogoče samo stisniti na tipko in reči, to bomo objavili, tega pa ne bomo,« je dejal.

Nad ravnanjem KPK je bil šokiran tudi pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je vodil KPK v času, ko je ta vzpostavil Supervizor. Za isto televizijo je ocenil, da je KPK ravnal neodgovorno, ker je na podlagi dopisa finančnega ministrstva preprosto ugasnil Supervizor.

»Takoj sem poklical finančnega ministra Dušana Mramorja, ki s tem ni bil seznanjen. Nato smo stvari poskušali razčistiti z upravo za javna plačila,«je povedal Klemenčič za TV Slovenija. A Štefanec se ne da. »Noben minister naj si me ne dovoli klicati v smislu, da naj ugasnem ali prižgem Supervizor, ker bo naletel na gluha ušesa,« je dejal za TV Slovenija. Supervizor sicer spet deluje.

Deli s prijatelji