NA NOV STREŽNIK

Supervizor je spet nedostopen

Objavljeno 20. julij 2015 20.10 | Posodobljeno 20. julij 2015 20.12 | Piše: STA, Mo. S.

V zadnjih tednih je komisija začela dogovore za prenos aplikacije na strežnike ministrstva za javno upravo.

LJUBLJANA – Podatki, zbrani v aplikaciji Supervizor, trenutno niso dostopni. Pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) pojasnjujejo, da je vzrok prenos na drug strežnik. Medtem se že pojavljajo vprašanja, ali pogosta nedostopnost do spletne aplikacije kaže nezanimanje komisije, da sistem Supervizor ohrani v delujočem stanju.

Na KPK so povedali, da bo Supervizor začel delovati v najkrajšem mogočem času, podrobneje pa časovnice ne morejo napovedati, saj gre »za veliko količino podatkov in ker se to počne prvič«. Supervizor namreč prenašajo na drug strežnik pri ministrstvu za javno upravo. Doslej je aplikacija tekla na strežniku zunaj komisije, saj ta nima dovolj zmogljive infrastrukture za delovanje aplikacije. Tako je storitev gostovala pri zunanjem ponudniku, aplikacijo pa je vzdrževal zunanji sodelavec komisije. Ob tem so dodali, da komisija z zunanjim sodelavcem sodeluje na podlagi pisnega dogovora o imenovanju zunanjega strokovnjaka. »Ponudnik skladno z dogovorom tudi zagotavlja primerno varnost podatkov. Vzdrževanje in delovanje aplikacije Supervizor ne stane nič,« so zatrdili.

Informacijski pooblaščenec je v inšpekcijskem postopku, ki je bil končan 1. junija, sicer med drugim ugotovil, da je KPK določeno obdelavo osebnih podatkov, ki se je nanašala na delovanje aplikacije Supervizor, prenesel na zunanjega izvajalca, pri čemer pa ni ustrezno pisno pooblastil zunanjega sodelavca za obdelavo osebnih podatkov, ki jo je ta izvajal. KPK je že med inšpekcijskim postopkom nepravilnost sam odpravil tako, da je zunanjemu izvajalcu izdal ustrezno pisno pooblastilo, je pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Dodatnih stroškov ne bo

V zadnjih tednih pa je komisija začela dogovore za prenos aplikacije na strežnike ministrstva za javno upravo. Postopek prenosa teče, vendar še ni zaključen, dodajajo. Dokler ne bo, Supervizor očitno ne bo deloval. Predvidoma pa prenos ne bo pomenil dodatnih stroškov, še pravijo pri KPK. Izjema so stroški dela v zvezi s prenosom, ki pa jih nimajo ocenjenih, saj bodo »to storili zaposleni pri KPK v okviru svojih delovnih nalog«.

Spletne Finance sicer pišejo, da je po neuradnih informacijah dokončni odločitvi za prenos aplikacije na državni strežnik botroval spor med predsednikom KPK Borisom Štefanecem ter programerjem in soavtorjem Supervizorja ter da se utegne prenos podatkov na novi strežnik zavleči. V KPK spor zanikajo.

Nekateri so zaskrbljeni

Zaradi nedelovanja Supervizorja so se z odprtim pismom oglasili tudi v Piratski stranki Slovenije. Kot so med drugim zapisali, zaradi pomembnosti sistema spremljajo dogajanje z veliko zaskrbljenostjo. Sprašujejo se namreč, zakaj tako pomembna spletna aplikacija ostaja nedostopna več časa ter ali pogosta nedostopnost do spletne aplikacije kaže nezanimanje komisije, da sistem Supervizor ohrani v delujočem stanju.

Strokovnjak za odprte podatke in nekdanji sodelavec KPK iz časov, ko jo je vodil še Goran Klemenčič, Matej Kovačič pa je na spletnem portalu Pravokator danes zapisal, da »se zdi, da se je KPK pod sedanjim vodstvom začel obračati proti transparentnosti in prenehanje delovanja Supervizorja je samo nadaljevanje takega odnosa do odprtosti in preglednosti delovanja javne uprave«.

Deli s prijatelji