NOVA SLUŽBA

Sumljivi samoizločitev in zaposlitev Roka Praprotnika

Objavljeno 01. april 2014 22.05 | Posodobljeno 01. april 2014 22.06 | Piše: P. J.

Domnevno sporna zaposlitev namestnika Gorana Klemenčiča odmeva v medijih. Drugih prijavljenih na razpis za službo v NLB naj ne bi niti poklicali na razgovor, pa čeprav so izpolnjevali vse formalne pogoje.

Rok Praprotnik.

LJUBLJANA – Izjava Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da Rok Praprotnik ni odločal v preiskavi o domnevno spornih poslih med NLB in agencijo Korn Ferry International, dviguje prah. Zakaj Praprotnik ni sodeloval v postopku obravnave in postopku sprejetja sklepa? Kot poroča pozareport.si, se je izločil na lastno željo, a je po pisanju Dnevnika bil oktobra lani, ko je bila preiskava zoper NLB še v sklepni fazi, še vedno del postopka. Se je Praprotnik izločil, ker se je že potegoval za službo v NLB?

Niso ga niti poklicali

V povezavi z razpisom in zaposlitvijo v NLB pa je spregovoril tudi eden od prijavljenih na razpis, ki zaradi strahu ni želel biti imenovan. V pogovoru je znani ljubljanski poslovnež, ki je deloval tudi na mnogih vodilnih delovnih mestih, razkril, da čeprav je izpolnjeval vse razpisne pogoje, ni prejel niti klica.

Na KPK smo naslovili vprašanja v povezavi z izločitvijo Roka Praprotnika iz odločanja in postopka preiskovanja poslov NLB in KFI. Odgovore še pričakujemo. 

Vrtoglavi zneski

In kaj je preiskoval KPK? Komisija, katere član je bil takrat tudi Praprotnik, je preiskovala posle med NLB in KFI. Kot poročajo Finance, so ugotovili, da je NLB z davkoplačevalskim denarjem za oceno za člana uprave Blaža Brodnjaka plačal 8.382,53 evra. Za iskanje treh članov uprave je za vsakega plačal 113.097,60 evra. Za člana nadzornega sveta je 'headhunterski' agenciji plačala 34.482 evrov.

Poleg vseh teh stroškov je NLB plačal mesečni pavšal 25.000 evrov, 12-odstotne administrativne stroške ter svetovanje med avgustom in decembrom 2012, ki je znašalo 166.320 evrov.

KPK je v poročilu ugotovil, da Janko Medja ni imel ključne vloge pri predlaganju kadrovske agencije KFI in pri kasnejšem dogovarjanju pogojev sodelovanja in da se domneva koruptivnosti ravnanja Janka Medje v povezavi z najemom KFI ni potrdila.

Deli s prijatelji