ODSTOP

Sum konflikta nad odhodom Fakina?

Objavljeno 16. julij 2016 15.12 | Posodobljeno 16. julij 2016 15.12 | Piše: Jadran Vatovec

Thermano, kamor se seli Samo Fakin, obvladuje (para)vladna slaba banka. Vzpon na vrh takega podjetja pa ni mogoč, če ne dovolijo vladni kadrovniki.

Thermana, ki je v lasti (para)vladnega DUTB, je uspešno sodelovala s Fakinovim ZZZS: ali to ne zadostuje za sum konflikta interesov? Foto: Leon Vidic.

LJUBLJANA, LAŠKO – Sredi časa kislih kumaric, prav v obdobju, ko naj bi bili počitniško razpoloženi davkoplačevalci precej manj pozorni na to, kar se dogaja za njihovimi zagorelimi hrbti (kar si oblastniki privoščijo v njihovem imenu in v svojem interesu), je Samo Fakin sporočil, da zapušča Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), saj bo 15. septembra prevzel funkcijo predsednika uprave Thermane Laško. Fakin je bil na čelu ZZZS zadnjih devet let, a ga je zadnje leto smel voditi le še kot vršilec dolžnosti, saj, prvič, nikakor ni mogel najti skupnega jezika s Cerarjevo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in, drugič, niti kadroviki Cerarjevega SMC niso bili naklonjeni zamisli, da bi še naprej ostal na čelu ZZZS. To pa, seveda, ne pomeni, da Kolar Celarčeve in Cerarjevega SMC ne zanima, kaj se bo v prihodnje dogajalo z ZZZS. Nasprotno. Celo odgovor na vprašanje, kdo naj bi odslej z njunim blagoslovom vodil ZZZS, je slišati, menda že poznajo. Četudi ga pred javnostjo – ste pričakovali kaj drugega? – skrivajo kot kača noge.

Pa ni nobenega navzkrižja?

V zvezi s (pre)selitvijo Fakina v Thermano Laško je nujno treba opozoriti na nekatere razmeroma pomenljive podrobnosti. Prva podrobnost: ZZZS še zdaleč ni kar eden takšnih in drugačnih državnih zavodov. Prihodki ZZZS so v letu 2015 namreč znašali kar 2,434 milijarde evrov, prejšnje poslovno leto je tako zavod končal z »le« 5,1 milijona evrov presežka. Da je to sitnica (da gre za zanemarljiva zneska), bi se lahko izgovarjal kvečjemu simpatični junak stripa o Alanu Fordu, dolgoprstnež Sir Oliver. Nič nenavadnega, skratka, da se sedenje na milijardah ZZZS oziroma odločanje o tem, kdo je za takšno sedenje politično najsprejemljivejši, zdita oblastniški garnituri in njenim kadrovikom pomembna privilegija. S tem je, kajpak, povezanih še več drugih vprašanj. Zakaj vse je po mnenju Cerarjevega SMC tako pomembno, da bi ZZZS končno vodil nekdo, ki bo zares po meri prvega? Kako ključno je lahko (v času do naslednjih parlamentarnih volitev) za SMC, da bi ZZZS vodil nekdo, ki mu bo povsem politično zvest? Je res še najbolj verjetno, da se bo za državljane in zdravstvene zavarovance tako pomemben zavod v kratkem začel spreminjati v nekakšen fevd Cerarjevega SMC?

Dovolj močan za sarkazem

»Ministrstvo za zdravje je celo predlagalo, da bi zavod, ki ga vodim, napol ukinili,« je o svojem umiku z vrha ZZZS dejal Samo Fakin in, zelo blago rečeno, sarkastično dodal, da se bo zdaj vsaj zdravstvena reforma, o kateri sicer še ni ne duha ne sluha, lahko pospešeno začela. Nekateri so zaradi tega njegovega sarkazma prepričani, da se počuti dovolj močnega in da je bil očitno on tisti, ki je vladne kadrovike na mah prepričal, da bo za vse bolje, če mu (para)vladna slaba banka omogoči, da se zavihti na vrh Thermane Laško. Še posebno če si Cerarjev SMC res želi čim prej predlagati novega, svojega generalnega direktorja ZZZS.

Druga podrobnost: Fakin nedvomno zelo dobro pozna razmere v Thermani Laško in tudi njeno poslovanje, predvsem, jasno, na področju zdravstveno-rehabilitacijskih storitev. Pozna pa jih lahko, no, tudi oziroma predvsem zato, ker je Thermana zajetni del svojih storitev že doslej izvajala v sodelovanju (v simbiozi) z ZZZS pod Fakinovim vodstvom. Zanimivo, a ne?

Je Samo Fakin vnaprej vedel, da mu bo DUTB, Žče bo julija odstopil kot direktor ZZZS, dovolil, da postane predsednik uprave Thermane?

Tretja, prav nič manj pomenljiva podrobnost: DUTB, naša (para)vladna slaba banka, je pred enim letom postala skoraj 100-odstotna lastnica Thermane ter zdaj v njej (z njo) pač vedri in oblači, Fakinu pa se je naključno uresničila želja, da se bo z novimi kariernimi izzivi lahko soočal prav kot predsednik uprave Thermane. Se še spomnite: v vlogi skupščine slabe banke, ki je lastnica Thermane, je ministrski zbor. Cerarjeva vlada, ja. Se tudi vam zdi, da vse to vsaj nekoliko diši po konfliktu (navzkrižju) interesov? Vsaj nekoliko? Ker je Fakin že vnaprej vedel, da bo funkcija predsednika uprave Thermane zanj še kako hvaležna in ker očitno o njej ne bi mogel sanjati, če mu tega ne bi omogočila vlada, pardon, paravladni DUTB.

Deli s prijatelji