AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Suhe struge čakajo na dež, koruze petino manj kot lani

Objavljeno 18. avgust 2015 11.22 | Posodobljeno 17. avgust 2015 20.21 | Piše: Andreja Sušnik

V Portorožu je bilo od junija do sredine avgusta kar 40 vročih dni, ko je temperatura zraka dosegla ali presegla 30 °C, v Biljah 45, v Ljubljani 36, celo v Ratečah smo jih našteli 10. Rastlinam še vedno primanjkuje vode, napoved obeta nekoliko več dežja.

Zelje dela glave. Foto: A. K. Baribal

Bera padavin avgusta je v večjem delu Slovenije do zdaj skromna. Bile so le v obliki lokalnih neviht in ploh. Dežja je bilo večinoma do 10 mm, le na Goriškem in večjem delu Gorenjske ga je bilo več (Bovec 67,3 mm, Rateče 44,4 mm, Vogel 41,9 mm, Nova Gorica 23,5 mm).

Premalo dežja

Padavinska slika od aprila do sredine avgusta je močno podpovprečna na večjem delu obalnega pasu, kjer je skupno padlo le 216 mm dežja, kar je manj kot 40 odstotkov dolgoletnega povprečja.

Podpovprečna ostaja padavinska slika tudi v osrednji Sloveniji, na Goriškem in Dolenjskem. Nekoliko boljše je stanje na vzhodu Slovenije, na celjskem in v severovzhodni Sloveniji, kjer je bila količina blizu običajni klimatološki vrednosti.

Spet vročinski in sušni stres rastlin

Kmetijska suša je najbolj pereča na Obali in v slovenski Istri.

Na sredini avgusta je bil vegetacijski vodni primanjkljaj (od 1. aprila do sredine avgusta) tam največji, v Portorožu 461 mm. Precej manjši je bil v Murski Soboti, 220 mm, 169 mm v Biljah, v Mariboru 155 mm, v Novem mestu 112 mm, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu 76 mm, dovolj dežja je padlo le v Ratečah.

Od nedelje, 16. avgusta, v večjem delu Slovenije temperatura zraka vsaj nekaj dni ne bo presegla 30 °C, rahlo bo popustil vročinski stres.

Do četrtka lahko po napovedih najverjetneje pade med 20 in 50 mm dežja, najmanj na jugovzhodu, največ pa na severozahodu države. Takšna količina bi le nekoliko ublažila kmetijsko sušo, ne bo pa prispevala k bistvenemu izboljšanju stanja na Primorskem.

Slabši obeti za pridelek koruze v Evropi

Napovedi pridelka za koruzo kažejo, da je možno zmanjšanje pridelka koruze v Evropi zaradi neugodnih vremenskih razmer.

Zaradi daljših vročinskih valov julija in na začetku avgusta so bila prizadeta pomembnejša območja v severni Italiji, Franciji, Nemčiji, Poljski in Češki republiki, Avstriji in na Madžarskem. Maksimalne temperature zraka so pogosto presegle 35 °C, ponekod tudi 40 °C, in prizadele koruzo med cvetenjem.

V osrednji in južni Španiji sta vročina in suša prizadeli nenamakane površine koruze med polnjenjem zrnja. Suho in vroče je bilo tudi v Ukrajini in Belorusiji. Padavinsko namočeni so bili severna območja Evrope in del zahodne Turčije.

Na podlagi podatkov Skupnega evropskega raziskovalnega centra (JRC) kaže, da bo povprečni pridelek koruze v Evropi 6,71 t/ha, kar je 17 odstotkov manj kot v letu 2014 in okrog 5 odstotkov manj kot v zadnjem petletnem povprečju. Za Slovenijo napovedi kažejo povprečen pridelek koruze za zrnje okrog 8 t/ha, kar je15 odstotkov manj kot lani in okrog 2 odstotka več kot v petletnem povprečju.

Presahnjene struge čakajo dež

Večina rek na jugozahodu države, posamezne manjše na vzhodu in tudi drugod po državi imajo izrazito majhne pretoke. Posamezne manjše reke na Primorskem in Notranjskem so presahnile. Te v sušnih razmerah običajno zgodaj presahnejo.

Mura in Drava še vedno ohranjata srednji pretok, saj ju napaja snežnica iz gorskega sveta v Avstriji. Dež je le nekoliko ublažil splošen trend počasnega zmanjševanja vodnatosti rek in ne bo prispeval.

18. avgust 1961

Dan se je začel z nenavadno hladnim jutrom, še posebno na Notranjskem in Primorskem. V Babnem Polju so izmerili le 0,9 °C, v Postojni se je ohladilo do 1,5 °C, v Ilirski Bistrici do 4,6 °C, v Čepovanu do 5,3 °C in v Neblem v Goriških brdih do 6 °C.

Kaj postorimo avgusta

Porežimo lanske poganjke malin, ki so obrodili letos, in privežimo letošnje, ki bodo cveteli in plodili prihodnje leto.

Napoved

Do 20. avgusta bo vreme nestanovitno, vročina se ne bo vrnila. V sredo bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami, ponekod tudi nevihtami. V četrtek se bo delno zjasnilo, zjutraj bo po nižinah megla, na Primorskem bo pihala šibka burja.

Vremenski obeti od 20. do 25. avgusta

Naši kraji bodo na obrobju območja visokega zračnega tlaka, ki bo nad severno in vzhodno Evropo. V višinah bo prevladoval veter vzhodnih do južnih smeri.

Od četrtka do torka bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Verjetnost za padavine bo majhna. Od vikenda bodo najvišje dnevne temperature zraka malo nad 25 °C. 

Deli s prijatelji