POSLANSKA VPRAŠANJA

Subvencije za prevoz ostajajo

Objavljeno 19. maj 2014 16.37 | Posodobljeno 19. maj 2014 16.37 | Piše: B. P., STA

Kje natančno bodo dobili denar za subvencionirane vozovnice, Bratuškova ni znala pojasniti.

Uvajajo tudi prodajo železniških vozovnic na avtomatih.

LJUBLJANA – Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle, je danes ob začetku majske seje državnega zbora odgovarjala na poslanska vprašanja in Jasmini Opec iz stranke SLS zagotovila, da »dijakom in študentom ne bo treba doplačevati mesečnih vozovnic, subvencije prevoza ne bodo ukinjene«.

Bratuškova obljublja, da bodo še danes zagotovili sredstva do konca junija, v roku 14 dni pa bodo našli rešitev, ki bo veljala do konca leta.

Bratuškova je glede sredstev za subvencije dejala le, da bo Opecovo lahko natančno obvestila, od kod bodo zagotovljene prerazporeditve v proračunu. O ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu, čigar delo je Bratuškova prejšnji teden kritizirala, pa je povedala, da je bila njegova edina napaka ta, da te težave ni reševal za skupno mizo, ampak prek javnosti. »Mislim, da tako obnašanje znotraj vlade ni najbolj primerno. Kako pa lahko ukrepam proti ministru, ki že tako in tako opravlja samo tekoče posle, pa verjamem, da veste, spoštovana poslanka,« je dodala.

»Ministrstvo ne bo sposobno prepeljati dijakov in študentov v šolo in nazaj«

Omerzel je namreč pretekli teden orisal po njegovih navedbah nevzdržne razmere na ministrstvu. Sporočil je, da se je ministrstvo na področju subvencioniranja prevozov dijakov in študentov znašlo v položaju, ko pred koncem šolskega leta ne bo sposobno prepeljati dijakov in študentov v šolo in nazaj.

Študentska organizacija Slovenije se je nato sestala z Omerzelom ter ob zavrnitvi možnosti, da bi zagotovili sredstva za subvencije le za tri mesece, zahtevala, da se ta problematika reši do konca leta. Ob tem so napovedali, da bodo uporabili vsa sredstva, tudi demonstracije, da bodo preprečili ukinitev subvencij.

Danes sta se proti ukinitvi subvencij izrekli tudi Študentska organizacija Univerze v Mariboru in Študentska organizacija Univerze na Primorskem. Zapisali so, da ne bodo nikakor dopustili, da se kriza države rešuje na plečih mladih.

»Velik del dolga, ki ga je ustvarila vlada, je bil namenjen pokrivanju preteklih grehov«

 Največji del bančne luknje je nastal v času, ko je bila na čelu vlade SDS z Janezom Janšo.

»Novi vladi bomo na računu pustili približno 1,5 milijarde evrov, da ne bo treba takoj po nastopu mandata začeti iskati finančnih virov na trgu,« je poudarila Bratuškova.

Dejala je, da se je država lani in letos skupaj zadolžila za 11,9 milijarde evrov, od tega je šlo približno tri milijarde evrov za sanacijo bank. Največji del bančne luknje je po njenih besedah nastal v času, ko je bila na čelu vlade SDS z Janezom Janšo. »Te tri milijarde boste tako ali drugače morali prevzeti na svoj hrbet,« je Bratuškova dejala v odgovoru na vprašanje poslanke SDS.

Pojasnila je, da je bilo 5,1 milijarde evrov namenjenih za odplačilo glavnic za posojila iz preteklih let, dve milijardi evrov pa za obresti za posojila iz preteklih let. »Tudi teh 7,1 milijarde evrov boste težko obesili na vlado Alenke Bratušek,« je dejala. Sanacija bank je bila po njenih besedah sicer začrtana in izvedena po poti, ki jo je začela in začrtala prejšnja vlada.

Dodala je, da je bilo 500 milijonov evrov od lanskega dodatnega zadolževanja res namenjeno ohranjanju socialne države in pravic. »Verjamem pa, da imamo na to različne poglede,« je dejala. »Še vedno je bila vaša vlada tista, ki je najdražje zadolžila našo državo,« je v odgovoru Tomčevi dodala Bratuškova.

Deli s prijatelji