NA KOŽO

Stvarnost 
ali resnica?

Objavljeno 23. januar 2015 23.35 | Posodobljeno 23. januar 2015 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Ne po svoji krivdi živimo čase, v katerih niti stvarnost ni več resnična.

Bojan Budja. Foto: S. N.

Usodi pač ni moč ubežati. In tako – hočeš nočeš – živimo čase, v katerih niti stvarnost ni več resnična. Ko se dogajajo stvari, skregane z zdravo pametjo, z razumom, z realnostjo. Tukaj, nekaj dlje, ali stotine kilometrov stran od nas. Za večino vemo, za nekatere ne.

Četudi smo vajeni vsega hudega in norega, nas je tudi minule dni marsikaj presenetilo. Mene poleg obilja domačih norosti denimo podatek, da je z zagrebških mestnih ulic neznano kam izginilo 700 pokrovov kanalizacijskih jaškov. Halo?! Sedemsto! Le kako? Vsak tehta med desetimi in petindvajsetimi kilogrami! Cena za kilo tovrstnega železja na trgu surovin je v lepi njihovi dve kuni. Ali 26 centov. Za en sam pokrov je torej v najboljšem primeru mogoče iztržiti blizu sedem evrov. Služijo torej tatovi, še veliko bolj izdelovalci novih nadomestnih pokrovov, najbolj pa bržkone trgovci. Sklepam pač, da je vzorec enak podalpskemu; saj smo vendar bili še nedolgo nazaj bratje in sestre. Služijo pa tudi mehaniki in kleparji, kakšno avtomobilsko kolo je zagotovo nič krivo pristalo v odprtini. Da o pešcih in kolesarjih ne razpredam. Kot ne o direktorju zagrebške komunale, ki je bil grdo pretepen, ker je začel preiskovati, zakaj neki je plačal asfaltiranje mestne ulice, ki je še vedno brez asfalta.

Raje se bom spotaknil ob enako zagrebški Jutarnji list, ki je predvčerajšnjim ponosno zapisal, da je hrvaška prestolnica drugo najcenejše mesto v Evropi. Kar me sploh ne moti, oči pa sem si mel ob podatku, da je Ljubljana tretja najcenejša na starem kontinentu; ob Zagrebu da je cenejši le še Beograd. Med prebiranjem izvem, da je lestvica namenjena turistom, ki da jih bodo najbolj oskubli v Londonu, Parizu, Oslu, Københavnu, Madridu, Barceloni. Hvala za opozorilo, a se vseeno sprašujem, zakaj teh nizkih cen slovenskega glavnega mesta ne čutimo in občutimo tudi Ljubljančanke ter Ljubljančani. Nemara pa bi se morali od doma v belo mesto po nakupih odpraviti kot turisti.

Sploh pa nisem dvomljivec kar počez. Izkustveno verjamem, da je Beograd najcenejši. Le Zagreba raje ne bom preverjal. Da slučajno ne končam v kakem kanalizacijskem jašku. 

Deli s prijatelji