PREPOVEDANO

Stvari, zaradi katerih boste imeli pri prestopu meje težave

Objavljeno 20. julij 2012 00.00 | Posodobljeno 20. julij 2012 00.02 | Piše: A. K.

Dobro je vedeti, katere stvari je bolje pustiti doma, če potujete v katero izmed naštetih držav.

Dobro je vedeti, katerih stvari je bolje ne imeti s seboj.

V Slovenijo lahko popotniki s potovanj prinesejo večinoma kar koli, medtem ko so v nekaterih drugih državah po svetu precej bolj strogi, če ne že celo bizarni. Popotniški portal CNN GO poroča o nekaterih državah, za katere je dobro vedeti, kaj prepovedujejo. Če se torej odpravljate na potovanje, bodite pozorni, kaj vnašate v državo, v kateri boste dopustovali.

ZDA: Kinder jajčka

Sladka jajčka so v ZDA prepovedana zaradi predmeta, ki se skriva znotraj čokolade, saj zaradi nevarnosti zadušitve z majhnimi delci predstavlja potencialno tveganje za otroke, mlajše od treh let. Tako morajo ameriški otroci potovati v Kanado, da okusijo užitek kombinacije čokolade, igrače in presenečenja.

Danska: namaza Marmite in Vegemite

Na Danskem so prepovedali priljubljena namaza Britancev in Avstralcev, saj naj bi vsebovala povišani stopnji vitaminov. Od tem se na portalu sprašujejo, kaj si »

Indonezija: brezžični telefoni

V Indonezijo je prepovedano vnašati brezžične telefone, če potniki za njih nimajo licence.

Nigerija: mreže proti komarjem

imagePotniki radi poskrbijo za svoje zdravje, a lahko na to, če potujejo v Nigerijo, kar pozabijo. Med prepovedane reči za uvoz so med drugim uvrstili mreže proti komarjem.

Kuba: električne ponve, opekači kruha in likalniki

Če se odpravljate na Kubo, bodo gospodinjska opravila morala počakati do takrat, ko se boste vrnili domov. Na Kubo je namreč prepovedano prinašati električne ponve, opekače in likalnike.

Kitajska: jajčevci in feferoni

Prepoved uvoza sadja in zelenjave je značilen za marsikatero državo, a da so na Kitajskem prepovedali vnos jajčevcev in feferonov, je res malce nenavadno.

Malezija: nova oblačila

V Malezijo lahko s seboj prinesete le tri nova oblačila. Sicer ostaja vprašanje, kako cariniki preverijo, ali so oblačila nova ali ne, a portal svetuje, da pred potovanjem tja oblačila najmanj enkrat oblečete in operete, da ne bodo videti »preveč« nova.

Nova Zelandija: glasbeni instrumenti

Glede uvoza glasbenih instrumentov ni posebnega opozorila, je pa velika napaka, če instrument pozabite iz države odnesti s seboj.

Singapur: žvečilke

Vsem je dobro znana prepoved žvečilk v Singapurju, zato ni odveč spomniti, da tiste, ki bodo imeli s seboj žvečilke, čaka visoka denarna kazen.

Deli s prijatelji