ZBOR ZA REPUBLIKO

Šturm: Vse je v rokah prvostopenjskega sodišča

Objavljeno 17. junij 2014 18.52 | Posodobljeno 17. junij 2014 20.33 | Piše: T. L., M. U.

V državnem svetu poteka posvet o Majniški deklaraciji.

Foto: T. L.

LJUBLJANA – V dvorani državnega sveta (DS) poteka posvet o Majniški deklaraciji, ki ga organizira Zbor za republiko. Dvorana je polna in organizatorji niso pričakovali toliko ljudi, poroča naša novinarka.

Predvsem o kritikah sodstva

Nekdanji minister za pravosodje in predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm pravi: »Vse je v rokah prvostopenjskega sodišča.«

Ni mu jasno, zakaj zadeva ni šla na vrhovno sodišče. Šturm je pozval medije, naj naslovijo na ustavno sodišče vprašanje, ali je spis še tam ali je na vrhovnem sodišču. Ustavno sodišče ugotavlja v zvezi s sodbo resne probleme, na katere so v ločenem mnenju tudi opozorili nekateri ustavni sodniki. Šturm je prepričan, da bo sodba padla, in se strinja z mnenjem Matevža Krivica.

»Upam, da bo hudo pravno napako popravilo prvostopenjsko sodišče – in sodnica, ki je izrekla sodbo. Če ne bo tako, pa, upajmo – in tu gre spet za moje dobronamerno zaupanje v slovensko pravosodje –, da bo ta spis hitro romal na vrhovno sodišče in da bo vrhovno sodišče prepoznalo hudo kršitev, s čimer bi se onemogočil odhod Janeza Janše v zapor.«

Janša je slovenski Nelson Mandela 

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok, je dodal, da je obsodba Janše poskus odstranitve voditelja opozicije pred volitvami. Primc Janšo primerja z velikimi političnimi zaporniki, kot je bil Nelson Mandela. Vprašuje tudi, kdo bo naslednji na vrsti. Pravi, da nočejo anonimizacije sodstva, temveč hočejo, da so vsa imena javna.

Če bi bila sodba zakonita, bi bili Janševi podporniki razočarani. Bili bi žalostni in prav vsi bi morali biti na nogah, ne le njegovi podporniki. Če smo lahko v Sloveniji obsojeni zaradi neugotovljenega dejanja na neugotovljenem kraju, smo vsi lahko obsojeni, meni Primc. »To je nora sodba. Neznanega dne na neznan način sprejel obljubo neznane nagrade; tako je lahko kdor koli izmed nas tudi obsojen za kar koli. Če je za to obsojen eden, pravijo, da najvplivnejših ljudi, kdo je sploh lahko še varen pred takimi norimi obsodbami. Proti takim norim obsodbam se ne moreš braniti.«

Predsednika SDS bodo pospremili na Dob

Primc je rekel še, da bodo organizirali spremljanje Janše na Dob. To pa bo potekalo kulturno in civilizirano. Sporočili mu bodo še, da mu bodo lepše slavje pripravili, ko pride ven.

Predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs pa je izpostavil nekatere vzporednice med deklaracijo iz leta 1989 in letošnjo Majniško deklaracijo. Kot je poudaril, »imamo opravka z istimi ljudmi na eni in na drugi strani«. Tako leta 1989 kot letos so deklaracijo podpisovali demokrati, tisti, ki so tedaj nasprotovali osamosvojitvi, pa še danes nasprotujejo želji, da bi Slovenci živeli v pravični in pravni državi, je povedal Hojs. Ob tem se je tudi zavzel, da bi pomladne stranke tudi danes govorile karseda enoten jezik.

Nove kršitve zakonitosti in ustavnosti v zadevi Patria

Jutri bodo predsednik SDS Janez Janša ter odvetnika Franci Matoz in Jože Hribernik spregovorili o pravkar odkritih »novih kršitvah zakonitosti in ustavnosti« v zadevi Patria.

 

 

Deli s prijatelji