ODZIVI

Šturm in Rupel: Ogorčenje spominja na jugoslovanske čase

Objavljeno 10. januar 2012 21.00 | Posodobljeno 10. januar 2012 20.59 | Piše: P. J.

V Zboru za republiko se jim zdijo izjave vladajočih oblastnikov in ideologov nenavadno ostre.

LJUBLJANA – Diplomatske in politične izjave predstavnikov prijateljskih držav, kot so na primer ZDA, se zdijo Zboru za republiko vredne pozornosti. »Odklanjamo robate napade na predstavnike prijateljskih držav,« so zapisali v izjavi za javnost.

Sestanki so bili legitimni

Sestanke z ameriškim veleposlanikom Mussomelijem razumejo kot »legitimen in zanimiv prispevek k dialogu.« Izjave »vladajočih oblastnikov in ideologov« Janeza Stanovnik, Danila Türka in Samuela Žbogarja so ocenili kot neneavadno ostre. Glede na slovensko članstvo v EU in NATO nikakor ne gre prezreti tudi ocen različnih agencij in analitičnih ustanov. Kot pravijo, brez zadržkov sprejemajo ocene tujih diplomatov, enako pa tudi sami jemljejo za samoumevno ocenjevanje tujih političnih procesov, vključno z delovanjem njihovih diplomatov. 

Nenavadno dogajanje

»Ogorčenje najvišjih slovenskih funkcionarjev je pretirano in spominja na čase zaprte jugoslovanske družbe, ki je bila načelno nerazpoložena do tujcev, kadar so ocenjevali njene politične modrosti,« komentirajo Stanovnikove, Türkove in Žbogarjeve izjave. Pravijo tudi, da je tako njim kot veleposlaniku jasno, da o slovenski vladi odločajo poslanci in nihče drug. Njegove izjave pa so razumeli kot sprejemljiv komentar nenavadnega dogajanja v slovenskem političnem prostoru.

Deli s prijatelji