KPK

Šturm: Po Klemenčiču veren Štefanec

Objavljeno 13. marec 2014 22.05 | Posodobljeno 13. marec 2014 22.04 | Piše: T. L.

V Zboru za republiko menijo, da bi bilo treba sprejeti nov zakon o integriteti, »dosedanji je pravno defekten in ustavno sporen«.

Lovro Šturm.

LJUBLJANA – Prah okoli afere Štefanec se še ni polegel. No, bolj ali manj molči le Borut Pahor, ki je kot zadnji v vrsti potrdil Borisa Štefaneca za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Komisije, ki je v rekordnem času že ostala brez obeh podpredsednikov, sporni Štefanec vztraja na položaju, Pahor, ki bi lahko gordijski vozel razvezal in povrnil nezaupanje v komisijo ...

Lovro Šturm iz Zbora za republiko je na novinarski konferenci danes dejal, da je Štefanec veren naslednik nekdanjega predsednika Gorana Klemenčiča, saj sta v vsebinskem smislu enaka. V Zboru za republiko sicer obžalujejo, da Pahor pri izbiri novega vodstva KPK ni upošteval njihovega predloga, da bi se podpora novim članom preverila v državnem zboru z dvotretjinsko večino.

Umek: Do vodstva na nedemokratičen način

Andrej Umek pa je dejal, da postopek izbora vodstva KPK ni potekal na demokratičen način ter da to ni edini primer, ampak gre za že kar prepogosto rutino v Sloveniji, ki ji je treba narediti konec. Aleš Hojs je opozoril, da niso poslanci in funkcionarji tisti, ki predstavljajo največji problem korupcije, ampak so to mreže v ozadju. Meni, da se bo korupcija v Sloveniji zmanjšala šele, ko se bo država umaknila iz gospodarstva.

Poziv Pahorju, naj se razkrije 

Šturm pa je prepričan, da KPK v taki obliki, kot je zdaj, nima smisla. V Zboru za republiko pozivajo Pahorja, naj razkrije strokovno študijo, ki so jo pripravili trije ustavni pravniki glede potrebnih sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. V zboru namreč menijo, da bi bilo treba sprejeti nov zakon o integriteti, »dosedanji je pravno defekten in ustavno sporen«. Zakon namreč KPK ne sme omogočati samovolje. Sedanji je v nasprotju z ustavo in omogoča protipravno poseganje KPK v človekove pravice in temeljne svoboščine, je prepričan Šturm. Komisija mora ne samo delovati nepristransko in pošteno, ampak mora skrbeti tudi za videz nepristranskosti in poštenosti.

Hojs pa meni, da bi morala izbirna komisija predsedniku republike v imenovanje za predsednika KPK predlagati vse kandidate, ki so izpolnjevali razpisne pogoje. V zboru so kritični tudi do tega, da komisija Pahorju ni predstavila dejstev, zakaj jih je kot primeren kandidat za predsednika prepričal le Štefanec. 

Deli s prijatelji