ODZIV

Šturm: Komisija ni niti maršalat niti škofija

Objavljeno 24. februar 2012 19.45 | Posodobljeno 24. februar 2012 19.43 | Piše: S. J., STA

Nekdanji minister zavrača vse očitke komisije, poleg tega pa je prepričan, da je prekoračila svoje pristojnosti.

LJUBLJANA – »Komisija si lasti pristojnosti nekakšne upravne inšpekcije, za kar ni strokovno usposobljena, nima primernih kadrov niti nima za to podlage v zakonodaji,« se je na ugotovitve protikorupcijske komisije odzval nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm.

KPK: Šturm ni ravnal v skladu z zakonom

Kot smo že poročali, je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) na seji sprejela sklep, da nekdanji minister Lovro Šturm v primeru izročitve Dragana Paravinje, ki ga je Srbija zahtevala zaradi posilstva in poskusa posilstva, ni ravnal v skladu s zakonom. Komisija pri tem ni potrdila, da bi do kršitve dolžnega ravnanja prišlo zaradi zagotovitve koristi v smislu definicije korupcije. Prepričani so, da bi moral nekdanji minister slediti priporočilom in opozorilom strokovne službe ministrstva.

Šturm je prepričan, da bi morala komisija ustaviti postopek

Čeprav Šturm podpira delovanje KPK v prizadevanjih pri ugotavljanju korupcije, meni, da bi morala komisija v njegovem primeru ustaviti postopek, saj ni ugotovila niti objektivnih niti subjektivnih znakov korupcije. Šturm tako zavrača vse očitke KPK, poleg tega pa je prepričan, da si ta lasti pristojnosti, ki jih nima, in prekoračuje tiste, ki jih ima.

Šturm je prepričan, da je komisja kršila 22. člen ustave.

Komisija naj ne deli moralnih naukov

Nesprejemljivo se mu tudi zdi, da sam od KPK ni prejel nobene pisne odločbe, javnost pa je bila o primeru obveščena. Prav tako KPK ne more deliti moralnih naukov: »Komisija ni niti maršalat niti škofija.« S svojim ravnanjem po njegovem mnenju zadaja dvom v pravilnost svojega dela in nepristranskost. Njena pavšalna ugotovitev, da je šlo za enostavno zadevo, ki jo je moč rešiti v mesecu dni, pa je po njegovem mnenju »stvarno neutemeljena in skregana z zdravo pametjo«. »Tu se je treba ravnati po načelu, da je treba enake zadeve obravnavati enako, različne pa različno,« meni Šturm.

Kršili 22. člen ustave

Šturm je prepričan, da je komisija kršila 22. člen ustave, ki predvideva enako varstvo pravic udeležencev v postopku, ker na njegove argumente ni odgovorila stvarno in z argumenti, temveč je podala le pavšalno oceno. Kljub temu pa ne bo ubral pravne poti, ker so sodišča preobremenjena.

Organizirane javne tribune o delu KPK

Nekdanji minister namerava v prihodnjih tednih organizirati eno ali več javnih tribun, ki bi obravnavale dileme o praksi in delu KPK. Na ta način želi Šturm, preprečiti, da bi se tako ravnanje komisije ponavljalo, saj »krni njen ugled, jo odvrača od njenega vsebinskega dela in v ničemer ne prispeva k preprečevanju korupcije«.

Deli s prijatelji