VOJNA

Šturm Klemenčiču: Opravičite se mi

Objavljeno 18. januar 2013 09.15 | Posodobljeno 18. januar 2013 09.15 | Piše: A. L.

Lovro Šturm očitno pozna zakone bolje kot Klemenčič.

Kdo ima prav: Šturm ali Klemenčič?

LJUBLJANA – Nekdanji minister za pravosodje Lovro Šturm vrača žogico šefu protikorupcijske komisije Goranu Klemenčiču. Ta je namreč Šturmovo izjavo demantiral, češ da se je skliceval na člen zakona, ki že eno leto ne velja več.

Šturm zdaj Klemenčiču v pismu odgovarja: »Vaša izjava je neresnična, ker sem se ves čas skliceval oziroma prebiral in navajal določbo iz 13. člena  veljavnega zakona, to je Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije (uradno prečiščeno besedilo) (ZIntPK-UPB2). Kadar se ugotovitve komisije nanašajo na določeno ali določljivo fizično osebo, komisija osnutek ugotovitev pred javno objavo pošlje tej osebi v izjasnitev o navedbah v ugotovitvah komisije. Izrecno sem opozarjal na rok sedmih delovnih dni, ki ga določa 7. točka 13. člena veljavnega zakona. Ta moja izjava je bila predvajana tudi v okviru na javni RTV, tik pred tem, ko ste o tem podali zgoraj navedeno izjavo in ste jo imeli priliko neposredno slišati in videti.«

Sedem in ne 14 dni

Dodaja, da je nekdanji Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije – ZIntPK (Uradni list RS, št. 45/10 z dne 4. 6. 2010), ki ne velja več, v 13. členu za podobne primere določal rok štirinajst dni. »Razlika v rokih je tako očitna, da je že laiku in ne le pravnemu strokovnjaku ali celo funkcionarju Komisije za preprečevanje korupcije takoj jasno, da sem citiral določbo iz veljavnega zakona in ne, kakor ste samozavestni izjavili, iz zakona, ki ne velja več,« piše Šturm.

Čaka na opravičilo

»Pričakujem, da boste po prejemu tega dopisa nemudoma v javnosti podali izjavo, s katero boste priznali svojo zmoto in umaknili svojo neresnično izjavo, da sem citiral zakon, ki ne velja več. Pričakujem tudi vaše opravičilo,« je v svoji zahtevi jasen predsednik Zbora za republiko.

Deli s prijatelji